Domačini opozarjajo

FOTO: Fotografija, ki vznemirja: je to res varen viadukt?

T.L.
17. 8. 2018, 15.18
Posodobljeno: 17. 8. 2018, 15.38
Deli članek:

Po tragediji v Genovi se je na družbenih omrežjih pojavila fotografija črnogorskega viadukta, ki vznemirja domačine. Iz ministrstva pa odgovarjajo ...

Facebook
Fotografija viadukta je močno vznemirila črnogorsko javnost. Pristojni zatrjujejo, da je viadukt v dobrem stanju.

Po tragediji na viaduktu v Genovi, v kateri je umrlo najmanj 38 ljudi, pogrešajo pa še med 10 do 20 ljudi, je zaskrbljenost nad stanjem viaduktov v njihovi domovini zajela tudi prebivalce drugih držav in ne le Italija. Ponekod so pristojni že odredili nove preglede.

Zaskrbljeni so tudi na sosednjem Hrvaškem, saj je, kot poroča Jutranji list, za kar šest od osmih zagrebških viaduktov potrebna nujna sanacija. To je pokazala študija IGH iz začetka letošnjega leta, ki jo je mesto Zagreb naročil že pred dvema letoma.

Črnogorce pa vznemirjajo fotografije viadukta Ujtin potok, ki se nahaja v Dobri Vodi med Barom in Ulcinjem. Na sredini viadukta se je namreč pojavila velika razpoka in ker gre za viadukt s precej gostim prometom, je med vozniki zavladala panika. 

"To je že stotič, da se piše o tem viaduktu, pa se nič ne zgodi. Sramota," je bila po poročanju srbskega Kurirja ogorčena ena od prebivalk. Iz ministrstva za promet in pomorstvo je lani prišel odgovor, da je bil inšpekcijski pregled opravljen, glede na ugotovitve pa je most povsem varen za promet. 

"Laični javnosti se kaže napačna slika glede stabilnosti viadukta. Na prvi pogled je mogoče oceniti, da je viadukt v manjši meri poškodovan in da je to potrebno sanirati, ampak viadukt glede stabilnosti konstrukcije in prometa, ki poteka po njen, trenutno ne predstavlja prav nobene nevarnosti," so lani odgovorili iz ministrstva. 

Za portal Analitika pa direktor Direkcije za promet Savo Parača pojasnil, da je razpoka na viaduktu kot taka načrtovana in da se imenuje 'Gerberov zglob'. Dodal je, da je stanje viadukta zadovoljivo.