"Levica nima jajc"

Mesec zavrača očitek, da si ne upajo prevzeti odgovornosti

S.R./STA
1. 8. 2018, 09.58
Posodobljeno: 1. 8. 2018, 12.46
Deli članek:

Koordinator Levice Luka Mesec danes pričakuje predvsem začetek razprave o možnosti projektnega sodelovanja stranke s peterico strank, ki bi tvorila vlado Marjana Šarca.

Bobo
Levica podpira levosredinsko rešitev.

Luka Mesec je danes pred srečanjem z LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS, Levica dejal, da podpira levosredinsko rešitev, ki da so jo na volitvah večinsko podprli tudi volivci. Trenutno peterici strank, s katerimi se je Levica v minulih dneh pogajala o vstopu v vladno koalicijo, predstavlja sklepe torkovega sveta stranke, ki to možnost zavračajo. Pri Levici pa so sklenili, da bi na osnovi izpogajanega osnutka koalicijske pogodbe začeli pogajanja o sporazumu, na podlagi katerega bi stranka podprla in projektno sodelovala s sicer manjšinsko vlado, ki bi jo vodil prvak LMŠ Marjan Šarec.

Mesec je ob tem dejal, da "bi si želeli pripomoči, da taka vlada nastane". Ponovil je, da so v pogajanjih prišli do nekaterih dobrih kompromisov, na nekaterih, za Levico ključnih točkah, kot so privatizacija, fleksibilizacija trga dela, žica na meji, gradnja bataljonskih bojnih skupin in tako naprej pa so bile v koalicijskem sporazumu "žal rešitve, ki jih naša stranka ne more sprejeti".

Pot v predčasne volitve?

Očitek, da si v Levici ne upajo prevzeti odgovornosti za ukrepe, je Mesec zavrnil. "Glavni problem je, da bi morala nekatera stališča čez noč za 100-odstotno spremeniti, če bi hoteli polno podpirati tako vlado in to je bil glavni razlog, zakaj k njej polnopravno nismo mogli pristopiti," je ponovil. Član SD Matjaž Nemec je denimo na tviterju zapisal, da "Levica nima jajc."

O tem, da Šarec in nekatere druge stranke niso bile naklonjene zgolj projektnemu sodelovanju in da odločitev Levice lahko vodi v nove predčasne volitve, je Mesec dejal, da se je treba o tem "temeljito pogovoriti". "Naš cilj in želja pa je, da se na podlagi osnutka koalicijskega sporazuma oblikuje kompromis, ki bo ugoden za obe strani," je dejal.

Bratuškova ostra do Levice

Bobo
Bratuškova je izrazila podporo Šarcu.

Predsednica SAB Alenka Bratušek je danes v izjavi medijem v DZ okrcala Levico, ki da ni pripravljena prevzeti odgovornosti v prizadevanjih za blaginjo za vse. "V naši stranki smo razočarani, da Levica ni pripravljena prevzeti odgovornosti za to, da bi blaginjo res lahko zagotovili vsem, ampak so to samo neke parole, floskule, s katerimi gredo na volitve, potem ko je treba zavihati rokave, pa stisnejo rep med noge in gredo," je bila Bratuškova ostra ob torkovi odločitvi Levice, da ne vstopi v Šarčevo koalicijo z LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS.

Dejala je, da ima Šarec "že danes na mizi naših pet glasov in verjamem, da bodo ostale štiri stranke znotraj petorčka delale enako." Po Šarčevi izvolitvi pa se bo, tako Bratuškova, zgodba oblikovanja vlade začela na novo. Ob tem je pozvala stranke, "ki jim je do tega, da Slovenija dobi vlado ter da Slovenija in vlada nekaj naredita za ljudi in državo," da "pridejo zraven in to v polni obliki, ne le s podporo od zunaj." Ocenila je še, da so volivci na minulih državnozborskih volitvah pokazali, da si želijo levosredinsko vlado, "in je na nek način žalostno, da je ravno Levica tista, ki bo, če bo res tako, to onemogočila."