Okoljevarstvo

Bodo Celjani ostali brez pitne vode?

M.R./STA
1. 8. 2018, 09.37
Posodobljeno: 1. 8. 2018, 09.41
Deli članek:

Celjska podtalnica je po prepričanju civilnih iniciativ hudo onesnažena.

Arhiv Svet24
Fotografija je simbolična.

Po besedah predstavnika iniciativ Borisa Šuštarja, je šest od 11 vodnjakov spodnjega savinjskega vodnega kroga že zdaj kontaminiranih "z vsemi mogočimi strupi", zaradi česar voda ni pitna. 

Vira menda ne zadostujeta za preskrbo prebivalstva

Šuštar napoveduje tudi, da bo Celje ostalo brez zadostnih količin pitne vode, saj vodna vira v Frankolovem in Vitanju ne zadostujeta za preskrbo prebivalstva. Podjetje Vodovod-kanalizacija Celje po njegovih besedah takrat, ko je v Vitanju in na Frankolovem načrpana voda kalna, obvešča doječe matere in nosečnice, da vode iz vodovoda ne smejo piti.

Hudo je onesnažen tudi zrak

Šuštar opozarja tudi, da Celjani dihajo zrak, onesnažen s težkimi kovinami in prašnimi delci. Prebivalstvo na najbolj ogroženih predelih Celja pa se "zastruplja z domačimi pridelki, živali jedo zastrupljeno krmo, vsi strupi in težke kovine pa prehajajo v prehransko verigo, zato so Celjani izpostavljeni kontinuiranemu ogrožanju zdravja".

Pristojni očitke ostro zavračajo

V podjetju Vodovod-kanalizacija Celje odgovarjajo, da je kakovost pitne vode v njihovih vodovodnih sistemih na izredno visoki ravni in je bistveno višja od povprečja v Sloveniji - tako glede mikrobioloških kot kemijsko-fizikalnih parametrov. "Na vodnih virih, kjer se zagotavlja voda iz podtalnice, ne opažamo nikakršnega onesnaženja zaradi industrije," so navedli. Kot še pravijo, vodo v največji meri črpajo iz vodnega vira v Vitanju in Toplicah na Frankolovem. Če v teh vodnih virih ni zadostnih količin vode, preostanek načrpajo iz vodnjakov v Medlogu.