KPK

Minister ne bi razkril sestankov z »lobistom« Zemljaričem

G.G.
18. 7. 2018, 08.42
Posodobljeno: 18. 7. 2018, 08.48
Deli članek:

V zadnjih letih je nekdanji vodja Službe državne varnosti Janez Zemljarič večkrat obiskal ministrstvo za gospodarstvo.

STA
Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

Primož Lavre
Janez Zemljarič

Reporter je prvi poročal, da sta bila sporna dva obiska. Zemljarič je na sestankih zaradi projekta Izolski otok nastopal kot predstavnik podjetja Gorenje projekt, za predstavljanje druge družbe pa bi moral biti vpisan v register lobistov, kjer pa ga ni zabeleženega.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je že  maja ugotovila, da Zemljarič ni imel dovoljenja za zastopanja te družbe, ni pa niti registriran kot lobist. Po oceni KPK bi moralo pravočasno ukrepati tudi ministrstvo, saj se ne bi smelo pogovarjati z neregistriranim lobistom.

Ugotovitve KPK so razburile ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška, ki je od upravnega sodišča zahteval preprečitev objave. Začasno je uspel, saj je sodišče ocenilo, da bi ugotovitve KPK Počivalšku, če bi se izkazale za napačne, povzročile nepopravljivo škodo v javnosti.

Ker sta bili na sestanku z Zemljaričem poleg ministra Počivalška še državna sekretarka in uradnica, je KPK vendarle lahko objavila ugotovitve s teh sestankov.

Predsednik KPK Boris Štefanec je za POP TV povedal, da so se že pritožili na sklep upravnega sodišča, dodal pa je, da ima javnost pravico izvedeti, kateri funkcionarji ne delujejo transparentno.