Poziv k novim sankcijam

Podrl se je jez, treba bo skrbno premisliti kako naprej

S.R./STA
18. 7. 2018, 07.20
Posodobljeno: 18. 7. 2018, 07.27
Deli članek:

Ameriški senatorji obeh strank so v torek članicam zveze Nato zagotavljali nadaljnjo podporo in glasno razmišljali o potrditvi novih sankcij proti Rusiji zaradi izjav predsednika ZDA Donalda Trumpa na novinarski konferenci z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom v Helsinkih.

Profimedia
Donald Trump in Vladimir Putin.

Donald Trump se je šele včeraj popoldne prav zavedel, kaj je storil, ko je na odru z ruskim predsednikom dejal, da mu verjame, ko zanika vpletanje Rusije v ameriške predsedniške volitve leta 2016. Vprašanje dopisnika ameriške tiskovne agencije AP je namreč bilo, ali verjame lastnim obveščevalcem, ki so ugotovili, da se je Rusija po Putinovem nalogu vpletla v volitve njemu v prid, ali verjame Putinu.

Trump je odgovoril, da nima nobenega razloga, da ne bi verjel Putinovemu odločnemu zanikanju. V torek je poskušal popraviti vtis s šibkim izgovarjanjem na uporabo napačne besede. Razložil je, da je nameraval povedati, da nima nobenega razloga za to, da ne bi verjel, da se je Rusija vpletala v volitve. Za njegove podpornike je bila ta razlaga dovolj, vendar ne za vse republikance.

Odnos z zavezniki

Vodja senatne večine Mitch McConnell je stopil pred kamere in povedal, da so v stiku z evropskimi zavezniki in jih bodo še naprej podpirali. "V luči Trumpove izjave moram povedati, da obstajajo neovrgljivi dokazi o ruskem vpletanju v volitve 2016. Prijateljem v Evropi sporočam, da v obeh strankah v senatu razumemo rusko grožnjo. Morda bomo sprejeli kakšen zakon glede tega, vmes pa morajo Rusi razumeti, da nas je veliko, ki vemo kaj se je zgodilo 2016, in je bolje, da se to letos ne ponovi," je dejal McConnell.

Predsednik predstavniškega doma kongresa Paul Ryan je dejal naj relevantni odbori razmislijo o dodatnih sankcijah proti Rusiji, ki jih bo sam podprl. "Naj bom povsem jasen. Stojimo ob strani zaveznikom v Natu in vsem državam, ki se soočajo z rusko agresijo," je dejal republikanec iz Wisconsina.

Predsednik senatnega odbora za mednarodne odnose Bob Corker iz Tennesseeja je dejal, da se je podrl jez in bo potrebno skrbno premisliti kako naprej. V njegovem odboru bodo prihodnji teden zaslišanja Trumpovih ministrov, med njimi državnega sekretarja Mikea Pompea. Demokrati zahtevajo tudi zaslišanje prevajalke, ki je bila zraven med dvournim zasebnim srečanjem Trumpa in Putina.

Profimedia
Paul Ryan je še eden iz vrst Trumpovih zagovornikov, ki se je ostro odzval na njegovo srečanje s Putinom.

Vzporedna zunanja politika

Nekateri demokrati resno, drugi v šali izražajo prepričanje, da ima Putin verjetno trakove s prisluhi pogovora, na katerih je še kaj dodatnega materiala za izsiljevanje. Če se je javno postavil na njegovo stran proti lastnim obveščevalcem in preiskovalcem, kaj je menda potem šele povedal Putinu za zaprtimi vrati, se sprašujejo.

Ostre reakcije senatorjev pomenijo že skoraj nastanek vzporedne zunanje politike, vsaj do Rusije in zveze Nato, saj Trumpu ne zaupajo. "Predsednik lahko v 15 minutah povsem uniči leto dni težkega dela," je dejal Corker. Njegov kolega iz Kolorada Cory Gardner je napovedal predlog zakona za razglasitev Rusije kot države sponzorke terorizma, John Cornyn iz Teksasa zagovarja nove sankcije proti Rusiji, Marco Rubio iz Floride pa prav tako, in to v primeru, če se bo poskušala vpletati tudi v letošnje kongresne volitve.

John Barrasso iz Wyominga bo predlagal zakon, s katerim bi Evropejce odvadili odvisnosti od ruskega plina in jim ponudi ameriškega, kar je seveda praktično neizvedljivo. Vprašanje je, koliko časa bodo republikanci vztrajali pri takšni politiki, ki je v nasprotju z željami predsednika, brez katerega ne morejo zmagati novembra. Republikanska stranka je postala Trumpova stranka, saj so njeni volivci zvesti najprej njemu in ne kongresnikom.

"Besede niso dovolj"

Profimedia
Vodja demokratske manjšine v senatu Chuck Schumer.

Vodja demokratske manjšine v senatu Chuck Schumer je republikancem sporočil, da besede niso dovolj. "Odgovor na ponižanje ameriških interesov pred sovražnikom zahteva odgovor ne le v besedah, ampak tudi dejanjih," je dejal. Voditeljica demokratov v predstavniškem domu Nancy Pelosi je to vzela resno, izsilila glasovanje o resoluciji z obsodbo Trumpovih izjav na Finskem, ki pa je propadla po strankarski liniji.

Schumer je pozval Trumpa, naj zahteva izročitev 12 ruskih obveščevalcev, ki jih je posebni tožilec za preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve Robert Mueller obtožil vdorov v demokratske računalnike. Zahteval je, naj Trump objavi svoje davčne napovedi in dokaže, da ni tam nič takšnega, s čimer bi ga lahko Putin izsiljeval,

Od kongresnih voditeljev je tudi zahteval naj obrzdajo Trumpove podpornike iz poslanske skupine svobode. To so kongresni republikanci, ki napadajo pravosodno ministrstvo, FBI in obveščevalce zaradi preiskave ruske afere. Ti kongresniki so v torek izrazili trdno podporo Trumpu zaradi srečanja s Putinom, predsednikove kritike pa so označili za izdajalce.