Proslava

FOTO in VIDEO: Izjemen uspeh 'ognjenih' omadeževal nacionalizem

B.K./Novice Svet24
18. 7. 2018, 07.00
Posodobljeno: 18. 7. 2018, 07.42
Deli članek:

Hrvaške nogometaše je v ponedeljek zvečer na Trgu bana Jelačića pričakalo pol milijona ljudi. Proslavo pa so skazili nacionalistični vzkliki in izjave.

Reuters
Takšne evforije v Zagrebu ni bilo že od leta 1998.

"Tako sem srečen, da se je hrvaško ljudstvo poenotilo preko nogometa. Bil je skrajni čas," je dejal nekdanji hrvaški selektor Miroslav Blažević, ki je reprezentanco leta 1998 pripeljal do tretjega mesta na takratnem SP v Franciji. A poenotenje Hrvatov stoji na spornih temeljih, opozarjajo nekateri srbski mediji, ki navajajo sovražne nacionalistične elemente, prisotne ob ponedeljkovem proslavljanju uspeha.

Grenak priokus nacionalizma - "Hrvati, tega vam ni bilo treba"

"Hrvaški nogometaši so po velikem uspehu na mundijalu, na celoten dogodek vrgli slabo luč, saj so zgodovinski uspeh po prihodu domov proslavljali z Markom Perkovićem - Thompsonom, ki v svojih pesmih govori o zločinih nad srbskim narodom in poveličuje ustaštvo," so denimo zapisali na srbskem portalu Blic, v članku naslovljenem "Hrvati, tega vam ni bilo treba". Večina medijev v naši regiji je sicer naklonjeno pokrivala uspehe hrvaške reprezentance, prenašali pa so tudi ponedeljkovo praznovanje v Zagrebu.

'Ognjeni' so sicer veliki ljubitelji kontroverznega pevca. Ta se jim je v ponedeljek pridružil že na ikoničnem rdeče-belem avtobusu, s katerim so se pripeljali v center mesta. Ivan Rakitić, strelec dveh odločilnih izločitvenih enajstmetrovk v tekmah proti Danski in Rusiji, je na svojem instagramu objavil fotografijo s Perkovićem, zraven pa zapisal: "Prišel je kralj! Eden in edini! Gremo Hrvaška!"

'Nacionalka' cenzurirala Thompsona

Pevec se je kasneje reprezentantom pridružil na odru, kjer je z njimi odpel domoljubno pesem Lijepa li si, po koncu pa je kapetan Luka Modrić zahteval še eno - Geni kameni, ki pa je bila za urednike nacionalne televizije HRT preveč. Thompsonu so odvzeli mikrofon, Modrić mu je nato podal svojega, režija pa je izključila zvok. Pesem so nato odpeli 'na suho'.

Thompson je sicer že vajen cenzure. Maja lani so mu nastop v Mariboru prepovedale slovenske oblasti, prepoved nastopanja pa je dobil tudi že v Avstriji, Nemčiji in Švici.

Politične provokacije spremljale reprezentanco

Nacionalistične izjave so sicer hrvaške nogometaše spremljale tudi med prvenstvom. Obrambni igralec Domagoj Vida in pomočnik trenerja Ognjen Vukojević sta v videoposnetku po zmagi nad reprezentanco Rusije vzklikala "slava Ukrajini," zaradi česar se je moral Vukojević vrniti domov, plačati pa bo moral tudi 12.880 evrov kazni. Oba sta se medtem za dejanje že opravičila.

'Zareklo' se je tudi Daliću

Val nacionalizma pa je, hote ali nehote, izzval tudi hrvaški selektor Zlatko Dalić, ki je dejal da so v Rusiji igrali "za celo Hrvaško, za vse Hrvate v Bosni in Hercegovini, za vse Hrvate v dijaspori, za naše veterane, ker če ne bi bilo njih, ne bi bilo te šahovnice." Na to so navijači odgovoril s skandiranjem "Vukovar, Vukovar," ki se nanaša na krvavo bitko med Hrvati in Srbi leta 1991.

Šport presega razlike

Nekateri športniki, tudi z Balkana, sicer uspejo preseči ozke nacionalizme. Srbski tenisač in večkratni zmagovalec Wimbledona Novak Đoković, ki je za hrvaško reprezentanco odkrito navijal že med SP, je javno čestital Modriću in ostalim nogometašem ter poudaril, da je "zelo lepo videti, ko tako male države iz naše regije uspejo na tako velikih svetovnih dogodkih kakršno je Svetovno nogometno prvenstvo". Nole je sicer že pred dnevi povzel bistvo športa, kakor ga razume sam: "Šport govori univerzalni jezik, briše meje med ljudmi, presega razlike med veroizpovedmi, rasami in nacionalnostmi – in to je tisto, kar ljudi pritegne k športu."