Dodatne točke obtožnice

Mariji po novem grozi 15 let zapora, splet preplavile njene fotografije

T.L./STA
18. 7. 2018, 07.42
Posodobljeno: 18. 7. 2018, 08.51
Deli članek:

Sodnica je v ponedeljek zavrnila plačilo varščine, zaradi česar je Butina morala ostati v zaporu.

facebook
Marija Butina in Aleksander Toršin.

Potem ko so v senci srečanja med Trumpom in Putinom ameriški in svetovni mediji nekoliko sramežljivo poročali o aretaciji 29-letne Rusinje, ki je obtožena, da je delovala kot neregistrirana agentka ruske vlade, sodnica pa ji v ponedeljek ni hotela potrditi varščine, je zvezna velika porota v Washingtonu v torek proti 29-letni Mariji Butini potrdila še dodatno točko obtožnice, zaradi česar jih sedaj grozi do 15 let zapora. Ko smo poročali, so jo v ZDA aretirali pred dnevi in obtožili, da je neregistrirana lobistka, v torek so ji dodali obtožnico, da je delovala kot agentka ruske vlade.

Obtožnico (v angleškem jeziku) si lahko preberete na povezavi.

Po objavi novice se na družbenem omrežju twitter pojavljajo fotografije številnih uglednih Američanov, ki so se očitno zapletli v lovke mlade Rusinje ter se z njo družili in fotografirali.  

Kaj pa obtožnica? Prva točka obtožnice lahko Mariji prinese največ pet let zapora, druga največ deset let zapora, zanjo pa je dobra novica, da je niso obtožili vohunstva, kar bi bilo precej bolj resno. Njen odvetnik Robert Driscoll zagotavlja, da Butina, ki mora danes ponovno pred sodišče, ni agentka ruske vlade. Sodnica je v ponedeljek zavrnila plačilo varščine, zaradi česar je Butina morala ostati v zaporu.

Posebni preiskovalec ruskega vpletanja v ameriške volitve Robert Mueller je pred dnevi objavil obtožnico proti 12 agentom ruske vojaške obveščevalne agencije GRU, ki so vodili kampanjo hekerskih vdorov v demokratske računalnike pred volitvami. Putin je v ponedeljek na vrhu s Trumpom ponovno zanikal vpletanje v ameriške volitve 2016, čeprav je dejal, da si je želel Trumpove zmage. Trump je povedal, da mu verjame, ko zanika vpletanje.

Soustanoviteljica ruske organizacije Pravica do nošenja orožja je v ZDA na American University naredila magisterij iz mednarodnih odnosov, zadnja leta pa se je gibala v krogih ameriških orožarskih zvez in organizacij, spremljala Donalda Trumpa med predsedniško kampanjo in po njegovi zmagi dobila dostop do Bele hiše. Lani se je tam udeležila molitvenega zajtrka.

Kaj piše v obtožnici

Obtožnica velike porote navaja, da je delovala po naročilu in navodilih uradnika ruskih oblasti. Šlo naj bi za namestnika centralne banke Rusije Aleksandra Toršina, s katerim sta skupaj obiskovala dogodke orožarskega lobija NRA. Ta lobi je odločen podpornik Trumpa, ki je sam velik zagovornik orožja.

Obtožnica tudi navaja, da je Butina sodelovala z dvema ameriškima državljanoma, ki nista imenovana in se je skušala vriniti v orožarske organizacije, ki prav tako niso imenovane. S svojimi dejavnostmi naj bi skušala vplivati na ameriško politiko, česar kot tujka ne bi smela, še posebej, če se ni prijavila.

Butina je imela v Sibiriji trgovino s pohištvom, potem pa je dobila službo v Moskvi pri Toršinu, ki je glede na poročanje Washington Posta dosmrtni član NRA. Skupaj z njim je v Rusiji ustanovila skupino za pravico posameznikov do orožja, od leta 2013 pa sta začela navezovati stike z ameriškimi orožarskimi lobiji.

Vodstvo NRA sta gostila v Moskvi, leta 2014 pa sta bila na več dogodkih NRA po ZDA. Med potovanji po ZDA je imela Butina stike s člani kampanje predsedniškega kandidata republikancev Donalda Trumpa. Junija 2015, ko je Trump naznanil kampanjo, je napisala kolumno v reviji National Interest in izrazila mnenje, da morajo Američani izvoliti republikanca, če želijo boljše odnose z Rusijo.

Malce kasneje je prišla na Trumpovo srečanje z volivci in ga vprašala, kakšne namene ima glede odnosov z Rusijo. Trump je odgovoril, da pozna Putina in se z njim dobro razume. Leta 2016 je bila na konvenciji NRA, kjer si je republikanski operativec Paul Erickson prizadeval, da Toršinu uredi sestanek s Trumpom. Toršina je predstavljal kot osebnega odposlanca predsednika Vladimirja Putina, vendar mu je uspelo dobiti le srečanje s Trumpom mlajšim.

twitter
Maria in predsednik NRA Wayne La Pierre.

Butina je bila ena od Rusov, ki so v Washingtonu na predsednikovi zabavi nazdravljali Trumpovi inavguraciji, ohranila je dobre stike z NRA in Belo hišo. Glede na obtožnico je ohranila tudi stike z nalogodajalci v Moskvi. Obtožnica pravi, da je vzpostavljala stranski kanal med predstavniki ruske vlade, ameriškimi politiki in orožarskimi lobiji.

Posebni preiskovalec ruskega vpletanja v ameriške volitve Robert Mueller je pred dnevi objavil obtožnico proti 12 agentom ruske vojaške obveščevalne agencije GRU, ki so vodili kampanjo hekerskih vdorov v demokratske računalnike pred volitvami. Putin je v ponedeljek na vrhu s Trumpom ponovno zanikal vpletanje v ameriške volitve 2016, čeprav je dejal, da si je želel Trumpove zmage. Trump je povedal, da mu verjame, ko zanika vpletanje.