ČAKALNO POLETJE

Tovornjakarske ukane in Darsove visoke kazni

O.D. / Novice Svet24
6. 7. 2018, 07.00
Posodobljeno: 6. 7. 2018, 07.45
Deli članek:

To poletje prinaša visoko prometno obremenitev, dela na cestah in večje zastoje. S težavami se soočajo vsi udeleženci v prometu, še posebej tovornjakarji.

STA
Ob odstranjevanju cestninskih postaj veliko preglavic doživljajo tudi tovornjakarji.

Dars se je lotil odstranjevanja čelnih cestninskih postaj Torovo in Log. Na Torovem naj bi dela končali do konca julija, na Logu do sredine avgusta, stekla pa so tudi dela na Uncu. Če se voznikom tovornih vozil z letošnjo uvedbo elektronskega cestninjenja DarsGO ni bilo treba več ustavljati na slovenskih avtocestah in hitrih cestah, pa so zaradi del nastale nove težave. Tovornjakarje pa še posebej razburjajo visoke kazni.

Poletni zastoji

Na Darsu pravijo, da o kolonah tovornjakov na območjih nekdanjih čelnih cestninskih postaj – Torovo na gorenjski avtocesti ali Log na primorski avtocesti, ki ju trenutno odstranjujejo – ne morejo govoriti tako, kot so o tem poročali pred aprilom letos, ko je deloval še prejšnji sistem cestninjenja, tudi z ustavljanjem voznikov tovornjakov na posameznih cestninskih postajah. »Takrat so bile na cestninskih postajah tudi posebne cestninske steze za tovornjake, zdaj pa vsa vozila, osebna in tovorna, ob prehodu območja delovišča cestninske postaje uporabljajo dva začasna prometna pasova v vsako smer in ob zelo povečanem prometu, še zlasti tovornih vozil, lahko pride – izraziteje na Logu – do zgostitev in tudi zastojev,« so nam povedali na Darsu.

Elektronsko cestninjenje

Dars je aprila oziroma v prvem mesecu po uvedbi elektronskega cestninjenja tovornih vozil na avtocestah in hitrih cestah, imenovanega DarsGo, izdal 1300 plačilnih nalogov. V maju in juniju so nato izdali dodatnih 1450 plačilnih nalogov, kar pomeni, da se po podatkih Darsa realno število izdanih kazni zmanjšuje. Po njihovih besedah se nekateri še vedno izmikajo plačevanju cestnin.  "Načinov je več – nimajo naprave DarsGO, nimajo ustreznega finančnega kritja ali pa vozijo z nižjim številom prijavljenih osi od dejanskega števila osi."

Globa za voznika je 800 evrov in za nekaj prekrškov 1000 evrov, za odgovorno osebo 800 evrov, za pravno osebo 2000 evrov ter za samostojnega podjetnika posameznika ali posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost, 1200 evrov.