KOALICIJSKA POGAJANJA

Kaj vse šefi strank prikrivajo javnosti?

L.T. / Novice Svet24
6. 7. 2018, 06.50
Deli članek:

Šarec nam je posredno potrdil, da potekajo pogovori o kadrovskih vprašanjih. Vse ostale stranke razen Cerarjeve se delajo Francoza, češ da se pogovarjajo le o vsebini.

Bobo
Včerajšnji sestanek pri Marjanu Šarcu.

Marjan Šarec – potencialni mandatar

Predsedniku Liste Marjana Šarca, Marjanu Šarcu, je v javnost ušel osnutek koalicijskega pogodbe, ki je med drugim predvideval tri nova ministrstva, kar je Šarec kasneje zanikal. »Jed se sodi takrat, ko je na mizi,« se je nato izrazil politično najuspešnejši aforist in izjavil, da si kot dodatno želi le ministrstvo za digitalizacijo.

Da se o ministrstvih pogovarjajo, so nam pri LMŠ posredno potrdili, vendar razreza ne nameravajo razkriti, dokler usklajevanja potekajo in stvari še niso dorečene.

Šarec namerava do petka uskladiti partnerje v osnutku svoje koalicije, ko bodo predsedniku republike stranke sporočile, ali imajo zadostno podporo v državnem zboru za sredinsko vlado. Šarec sicer poudarja, da bo zaveza o koaliciji dana, ko bodo šteli glasovnice in jih bo 46 ali več.

Židan z apetiti po gospodarskem resorju

»Za nas so kadrovska vprašanja drugotnega pomena, kot prvo je treba uskladiti koalicijo, nato pa bo sama stranka glede tega fleksibilna,« je na novinarski konferenci ta teden trdil Dejan Židan, predsednik SD.

Neuradne informacije, da si SD za svoje predsednika želi pridržati ministrstvo za gospodarstvo, niso komentirali. Če ta podatek drži, pa se interesi SD križajo z interesi SMC.

Alenka Bratušek si želi zunanje zadeve

»Na pogovore smo prišli samo s temami, ne pogovarjamo pa se o tem, katera ministrstva bi prevzeli,« so nam sporočili iz Stranke Alenke Bratušek (SAB). Neuradnih informacij, da naj bi si Bratuškova želela ministrstvo za zunanje zadeve, niso komentirali.

Tonin bi prevzel zdravstvo

»Za NSi je vsebina koalicijske pogodbe prvi pogoj in najpomembnejši korak na poti k sklenitvi katerekoli koalicije. Ker končnih dogovorov o vsebini še ni, je zato tudi o razdelitvi resorjev še preuranjeno govoriti,« so se prav tako izmikali v Novi Sloveniji (NSi).

V javnost sicer curljajo informacije, da se je NSi zavzemala za zdravstveni resor, s čimer bi bili v neposrednem konfliktu z osnutkom koalicijske pogodbe, saj gre za edino stranko, ki je pripravljena razmišljati o privatizaciji zdravstva. Poleg tega naj bi si Tonin želel še ministrstvo za Slovence po svetu.

Erjavec bi eno od državotvornih ministrstev

Iz Desusa nam na naše vprašanje niso odgovorili, vendar naj bi njihov predsednik Karl Erjavec vztrajal pri enem državotvornem resorju. Gre za pomembna ministrstva, kot so obrambno, notranje, zunanje ali finančno. Desus se je sicer zavzemal za odprtje še enega ministrstva, za obrt in družinska podjetja, vendar Šarec temu predlogu ni naklonjen.

Cerar ni opustil interesov po predsedstvu državnemu zboru

Prvak stranke SMC Miro Cerar naj še vedno ne bi opustil svoje želje prevzeti predsedstvo državnemu zboru, ki ga je konec prejšnjega tedna z 80 glasovi podpore dobil Tonin iz NSi. SMC je tudi kot edina stranka transparentno pokazala, kje so njeni interesi – to so gospodarstvo, varnost in sociala, »ne nazadnje na socialnem področju je bil napredek narejen. In jaz mislim, da na vseh teh področjih – pa tudi varnosti, seveda – zagotovo SMC lahko ponudi tako kadre kot vsebine,« pravi Cerar.

***/CIFRA: 3 dodatna ministrstva predvideva koalicijska pogodba. /STOLPEC stranski: V javnost ušel osnutek koalicijske pogodbe Šarčev osnutek koalicijske pogodbe predvideva naslednje programske točke: - tri nova ministrstva (Šarec je kasneje izjavil, da si želi le eno – za digitalizacijo) - ohranitev javnega zdravstva - reševanje čakalnih dob kot prednostno vprašanje - zakonska ureditev pravic in obveznosti obveznega zdravstvenega zavarovanja - postopen dvig odmere za pokojnino na 63 odstotkov - spodbujanje dodatnega dela, kljub upokojitvi - stanovanjske skupnosti za starejše - davčna razbremenitev dela - davek na premoženje - prilagoditev davčne zakonodaje za mala in srednja podjetja - fleksibilizacija trga delovne sile - privatizacije državnih podjetjih, ki niso strateškega pomena - prenova enotnega sistema plač v javnem sektorju - sprememba volilnega sistema - ukinitev državnega sveta - zmanjšanje števila bataljonskih skupin z dveh na eno - močna in učinkovita EU - omejitev sodniškega mandata na 12 let - sodnike bi imenoval sodni svet skupaj s predsednikom republike - spodbujanje dviga natalitete - davčne olajšave za kreditojemalce stanovanjskih posojil, ki kupujejo prvo stanovanje***