Darwinova nagrada

Zdravilca med preskušanjem amuleta »neprebojnosti« pokončala krogla

S.R.
5. 7. 2018, 19.51
Posodobljeno: 5. 7. 2018, 20.17
Deli članek:

Tragedija je udarila v nigerijski zvezni državi Imo, življenje pa je neumnosti poklonil lokalni zdravilec Chinaka Adoezuwe.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

26-letnega Chinako Adoezuweja je ustrelila ena od njegovih strank, za katero je nesrečnik po naročilu izdelal amulet »neprebojnosti.« Ta naj bi človeka, ki ga nosi okoli vratu, v tem primeru mladega vaščana, obvaroval pred kroglami iz strelnega orožja, poroča britanski BBC. 

Učinkovitost čudodelnega izdelka je bilo pred prodajo seveda treba testirati. Preden je sprejel plačilo, si je Adoezuwe amulet zavezal okoli vratu in mladeniču zaukazal, naj ga ustreli. Ta je poprijel za pištolo in sprožil, v istem trenutku je tako amuletu kot Adoezuweju potekel rok trajanja. Bil je na mestu mrtev. »Krogla je prodrla skoz njegovo telo, posledica pa je bila takojšnja smrt zdravilca,« je za nigerijski časnik Metro Plus povedal mladi vaščan, ki ga je policija zaradi suma umora nemudoma aretirala. »Osumljenec je v priporu; gre za umor,« je dejal tiskovni predstavnik policije Andrew Enwerem, ki je incident potrdil ter dejal, da je policija že poskrbela, da se strasti v vasi pomirijo in se življenje vrne v ustaljene tirnice. 

Amuleti so v Nigeriji sicer izjemno priljubljeni, domačini pa zdravilce obiščejo v primeru najrazličnejših tegob, pri čemer »neprebojnost« niti ni nova pogruntavščina. Že januarja naj bi aretirali nekega zdravilca, ki je prodajal napoj, ki človeka obvaruje pred kroglami. Tudi ta se je izkazal za neučinkovitega, rezultat pa je bila vsaj ena smrtna žrtev, ki ji je zdravilec še za časa življenja zagotovil, da ji krogla ne more do živega.