Objokani dolenjski morilec

Hčerka spregovorila o brutalnem očetu Silvu in zadnjih dneh mame Anice

Lidija Markelj / Dolenjski list
5. 7. 2018, 20.00
Deli članek:

Začelo se je sojenje 61-letnemu Silvu Palčiču iz Rumanje vasi v občini Straža, ki je lani na božični večer do smrti zabodel svojo ženo Anico Palčič.

L.M. / Dolenjski list
Palčič je povedal, da se je zatekal k alkoholu.

Na predobravnavnem naroku Palčič krivde po obtožnici ni priznal – obtožnica mu očita dve kaznivi dejanji: nasilja v družini ter umora, za kar je tožilec predlagal 29 let zapora.

Pričakal jo je z nožem

Kot pravi obtožnica, se je usodnega 24. decembra lani z namenom, da ženo umori, Silvo Palčič pripeljal v Rumanjo vas, in ker žene ni bilo doma, je razbil okno ter jo pričakal s kuhinjskim nožem. Anica je bežala proti sosednji hiši, a jo je ujel, zabodel, žrtev je spet bežala in lovila sta se po vrtu. Kljub pomoči sosedov mu je uspelo dejanje dokončati; ko je soseda zdravnica, ki je pritekla na pomoč, na glas dejala, da ima Anica še pulz, se je Palčič, ki je že odhajal, vrnil in ženo še dvakrat zabodel.

Zagovor v solzah

Obtoženi Silvo Palčič je vidno pretresen in večkrat solzen svoj zagovor prebral. »Pri zdravi pameti ne bi niti pomislil na takšno očitano kaznivo dejanje, kaj šele storil. Še danes se mi postavljajo vprašanja, zakaj in kako se je to zgodilo prav meni. Sem oseba, ki ne bi nikoli kaj slabega storila ne sebi, ne drugim, ne družbi. Ni dneva ne noči, da ne bi razmišljal o dnevu, ko sem prizadel sebe in svoje bližnje. Močno obžalujem vse,« je med drugim dejal v zagovoru in pripovedoval o življenju. »Vsa nesoglasja sva sproti reševala, fizičnega nasilja nikoli ni bilo, otroka sta hitro odraščala,« je pripovedoval obtoženec. A prišle so razne težave – žena je ostala po stečaju podjetja brez službe, ni se najbolje razumel s sinom. Ko si je ta našel novo partnerico in sta z ženo izvedela še za enega vnuka (dva je imel s prvo partnerico in so živeli skupaj v Rumanji vasi), je bil to zanju šok. Kot je povedal, ga je močno prizadelo tudi, da je povzročil prometno nesrečo in zbil pešca.

Dolenjski list
Silvo je ženo Ano dalj časa lovil po vrtu pred hišo in jo naposled ujel ter zabodel do smrti.

»Doma sem se počutil kot copata«

»Psihično sem bil na tleh, nihče od družine me ni vprašal, kako sem,« je pripovedoval in dodal, da se je doma počutil kot »copata«.  Že prej je imel tudi zdravstvene težave, zlasti visok krvni tlak, in si je pomagal tudi z alternativno medicino. Povedal je, da je uteho zaradi vseh težav iskal tudi v alkoholu, česar zaradi svojega zdravstvenega stanja ne bi smel početi.  Z alkoholom se je tolažil tudi v zidanici, kamor se je preselil zaradi prepovedi približevanja. O tem, kaj se je dogajalo zadnji teden pred umorom in seveda na božični večer, obtoženi ni povedal nič. »Zbranost je popustila, spomnim se le tega, kar sem zapisal, ne pa, kaj sem delal, kje sem bil, s kom sem bil zadnji teden« je dejal.

Hči: »Mama se je očeta zelo bala«

Hči obtoženega Andreja Palčič je na sodišču zelo pretresena in večkrat v solzah opisovala svoje videnje odnosa očeta in mame in sploh razmer v družini.

Poudarila je, da je bil oče vedno strog do vseh njih in da ga je mama vedno ubogala ter v družini delovala pomirjevalno. »Očetu se je vedno podrejala. On že ni bil 'copata',« je dejala. Odnose je močno poslabšal alkohol, ki se mu je oče vdajal zlasti po upokojitvi, pa od prometne nesreče naprej in drugih težav v družini. 

»Mama se ga je zelo bala, komaj sem jo mirila. Zadnje čase je le še jokala, psihično je bila zlomljena – rekla je, da tako ne more več, naj naredi že z njo, kar hoče,« je pripovedovala hčerka Andreja in dejala še, da sta imeli z mamo že pripravljenih nekaj stvari za morebitno hitro odselitev od doma.