Nemirno nebo

VIDEO in FOTO: Toča klestila na Prevaljah, zdaj grozi Štajerski in Prekmurju

R.T.
5. 7. 2018, 17.50
Posodobljeno: 5. 7. 2018, 20.47
Deli članek:

Meteorologi očitno niso zgrešili, ko so za današnje popoldne in še posebej večer napovedali pestro dogajanje na nebu. Toča ne pozna usmiljenja!

Neurje.si/Borut Kozole
Toča v Ravnah pri Zdolah v občini Krško.

Potem ko je spletna stran Neurje.si popoldne poročala o debeli toči in silovitih nalivih v italijanski pokrajini Emilia-Romagna, so hudo uro s točo doživeli na severu Slovenije. V Italiji je z neba padala kot breskev velika toča, močnejše nevihte s točo in poplave pa so v večernih urah zajele predvsem vzhod in severovzhod države. 

Čeprav so napovedi sprva kazale, da bo najmočneje udarilo na Primorskem, se je neurje popoldne premikalo prek severnega dela države, o toči pa so poročali s Koroške. Videoposnetek bralca prihaja s Prevalj, ki so jih zopet doletele tudi hudourniške poplave, pod vodo pa so bile številne ulice. O toči poročajo tudi iz Šmarij pri Jelšah in občine Krško. V dravogradu so marli s cestišča odstranjevati drevje in vodo, ki je zalila tudi enega od objektov. Po poročanju uprave za zaščito in reševanje se je malo pred 19. uro večje drevo podrlo v naselju Polje pri Zagorju v občini Zagorje ob Savi. Drevo je potrgalo telekomunikacijsko napeljavo, zajezilo potok Kotredeščica in zaprlo dovozno cesto. Gasilci so drevo že odstranili.

Močnejša nevihta je popoldne zajela tudi območje Novega mesta ter se nato premaknila proti severu. Na vzhodu so se nevihte že združile v nevihtno linijo, ki bo prepotovala Štajersko in Prekmurje, pa poročajo pri Neurje.si, kjer opozarjajo še na možnost sunkov vetra in nalivov in toče. Velika nevarnost toče naj bi bila tudi v bližini Brežic, kjer vihra močnejša nevihta. 

Arso
Jakost padavin ob 19.50 uri.