Z ROKO V ROKI

Farmacevti podmazali slovenske zdravnike

Ž.K. / Novice Svet24
5. 7. 2018, 19.30
Deli članek:

Znano je, da velika farmacevtska podjetja vsako leto velike zneske namenjajo za plačila zdravnikom. Letos je prvič znano, kdo jih je dobil in koliko.

Profimedia
Na Ajpesovi lestvici najvišjih plač v javnem sektorju kraljujejo zdravniki.

Kodeks transparentnosti Evropske zveze farmacevtske industrije in združenj (EFPIA) predpisuje, da morajo farmacevtska podjetja javno objaviti podatke o plačilih zdravnikom, zdravniškim organizacijam in podjetjem, ki so v lasti zdravnikov.

Javni podatki

V Sloveniji deluje več kot 20 podjetij in podružnic multinacionalk s področja farmacije in znano je, da proizvajalci zdravil velike zneske namenjajo podpiranju dejavnosti zdravnikov in zdravnic. Lani je imel Lek za 966.000 evrov takih plačil, Krka za 656.000, Pliva pa za okoli 330.000 evrov. Zaradi tega so pogosto tudi tarče namigovanj, da naj bi šlo za prikrite podkupnine, ki naj bi varuhe zdravja prepričale, da bi bolj zagnano predpisovali njihova zdravila. Da bi bilo sodelovanje med farmacijo in medicino čim bolj transparentno, so podatki o transakcijah javni. Objavljeni morajo biti vse donacije in plačila za izobraževanje zdravnikov in drugih zdravstvenih delavcev; plačila za kritje stroškov dogodkov, kot so kongresi in simpoziji (sponzorske pogodbe, kotizacije, stroški potovanj, tudi letalske vozovnice, in nastanitev – hoteli); plačila za storitve in svetovanje (na primer predavanje zdravnika kolegom), vključno s potnimi in nastanitvenimi stroški; plačila za sodelovanje zdravnika in bolnišnice pri raziskavah in razvoju.

1,6 milijona evrov

Glede na podatke treh pri nas najbolj uveljavljenih farmacevtskih podjetij, Krke, Leka in Plive, so zdravniki, njihova podjetja in organizacije, znotraj katerih delujejo, lansko leto prejeli 1,6 milijona evrov. V glavnem gre za zneske v višini nekaj sto evrov, ki so bili posameznikom izplačani bodisi kot nadomestilo za storitev in svetovanje, bodisi kot donacija, bodisi kot povračilo stroškov.

Poleg največjih medicinskih ustanov, kot sta klinična centra v Ljubljani in Mariboru, je največ denarja dobilo Slovensko zdravniško društvo, ki so mu farmacevti namenili skupaj kar 123.000 evrov. Poleg največjih medicinskih ustanov, kot sta klinična centra v Ljubljani in Mariboru, je največ denarja dobilo Slovensko zdravniško društvo, ki so mu farmacevti namenili skupaj kar 123.000 evrov.

Med večjimi prejemniki je tudi razvpiti kardiolog Marko Gričar, ki je prek dveh od svojih štirih podjetij prejel več kot 25.000 evrov. Gričar, ki je sicer zaposlen v UKC Ljubljana in je znan po tem, da naj bi bil osebni kardiolog tajkuna Ivana Zidarja, je s svojimi štirimi podjetji ustvari kar 1,8 milijona evrov prihodkov. Med nasprotniki cepljenja pa je veliko razburjenja povzročil podatek, da sta na seznamu prejemnikov donacij tudi Marko Pokorn in Alojz Ihan, ki se v javnosti pogosto pojavljata kod advokata cepljenja. Prvi je po dostopnih podatkih s strani farmacevtskih podjetij v obdobju treh let prejel 7.584 evrov, drugi pa 6.886 evrov.

Sramežljivi zdravniki

V skladu s slovenskimi predpisi zneske na ravni posameznega zdravnika razkrijejo samo, če je ta dal za objavo soglasje, sicer pa farmacevtska družba objavi zbirni znesek. Na ravni podjetij, društev in espejev se objavi ni mogoče izogniti. Zdravniki so pri razkrivanju svojih prejemkov še vedno zelo skrivnostni, saj je po poročanju časnika Finance le 36 odstotkov zdravnikov farmacevtom dalo soglasje za objavo svojih podatkov.