Star kot človeštvo

Poznate ta »nov« trik vlomilcev? Pozornost ni odveč!

S.R.
5. 7. 2018, 16.41
Posodobljeno: 5. 7. 2018, 17.15
Deli članek:

Pretkani svedrovci si nenehno prizadevajo, da bi ostali korak pred miličniki in lastniki dobrin, ki ji želijo upleniti.

LPD Steiermark
Trik ni nov, je pa učinkovit.

Najnovejši primer prebrisane metode, sicer stare kot človeštvo, so zabeležili v avstrijskem Gradcu, kjer se v zadnjih letih v časih dopustov soočajo z vse pogostejšimi vlomi. Če vlomilci to pogruntavščino uporabljajo nekaj kilometrov čez našo severno mejo, ni odveč pričakovati, da je lumparijo osvojil tudi kakšen od naših svedrovcev. 

V nekaterih zadnjih vlomih in poskusih vlomov v Gradcu ravbarji niso uporabljali kakšne posebej napredne tehnike ali elektronske priprave. Pravzaprav so potrpežljivo postopali po soseskah, prežali na prazne samostojne hiše in stanovanja ter za zeleno luč, da je grabež povsem varen, uporabljali nič manj kot približno 1 do 1,5 centimetra dolge lesene ostružke, poroča avstrijski portal Heute.at. 

Roparji med podboj in vrata namestijo majhen ostružek in jo hitro pobrišejo. Pozneje se prežeče vrnejo in preverijo, ali njihova lesena oznaka še vedno tiči na svojem mestu, ali pa je padla na tla. Tako vedo, ali je v tem času kdo stopil skozi vrata oziroma ali je sploh kdo doma, ali pa je stanovalec na zasluženem dopustu. Nato udarijo. 

Avstrijska policija državljane zato opozarja, naj bodo zlasti pred odhodom na počitnice pozorni na dogajanje okoli hiše in še posebej pod svojimi nogami, da ne bi na pragu hiše nevede prestopili kakšnega ostružka, ki mu tam nikakor ni mesto. Ni odveč, če smo na to podlost pozorni tudi pri nas.