Sporazum s tožilstvom

Očitano dejanje obžalujeta in ga ne bosta ponovila

Gabrijel Toplak/Novice Svet24
5. 7. 2018, 21.00
Deli članek:

Pet ilegalnih prebežnikov sta želela z vozilom prepeljati naprej v Italijo.

Arhiv Novice Svet24
Zeleno mejo so prebežniki naslednji dan ponoči prečkali peš.

Na zatožno klop ptujskega okrožnega sodišča sta včeraj pred sodnika Marjana Strelca na predobravnavnem naroku sedla Adet Yusuf, ki je turške narodnosti, in Candir Mehmet, ki je zase dejal, da je Kurd. Obtožnica ju je po 308. členu kazenskega zakonika bremenila kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje in ozemlja države, vendar sta z okrožnim državnim tožilstvom na Ptuju podpisala sporazum o prostovoljnem priznanju krivde. Sodišču ju je obsodilo na šest oziroma enajst mesecev zapora.

Gabrijel Toplak
Candira Mehmeta (levi) in Adeta Yusufa je sodišče oprostilo plačila stroškov sodnega postopka.

V vozilu so našli tudi biološke sledi potnikov.

PREBEŽNIKA BI ODPELJALA V ITALIJO

Kot je povedala okrožna državna tožilka Klementina Prejac, sta osumljena prevoza petih ilegalnih prebežnikov prek slovenske državne meje. »Eden izmed njiju je bil voznik, v vozilu pa so našli tudi biološke sledi, kar z gotovostjo potrjuje, da je v avtomobilu prevažal te ljudi. Potem ko so skupaj prišli do hrvaške meje, so prebežniki naslednji dan zeleno mejo prečkali peš, v nočnem času. Osumljena sta jih pričakala vsak s svojim avtomobilom na vnaprej dogovorjenem kraju, kjer bi jih prevzela in prepeljala naprej v Italijo. Obtoženi Yusuf sicer v vozilu naj ne bi imel ljudi, ampak ga dokazi zgolj bremenijo, da je z Mehmetom načrtno prespal v enem od tukajšnjih hostlov in s slednjim opravil tri telefonske klice,« je pojasnila tožilka.

Sodišče jima je iz razlogov begosumnosti podaljšalo pripor.

OBA STA OBŽALOVALA DEJANJE

Obtožena, ki sta ju po uradni dolžnosti zagovarjali odvetnici Metka Matjašič Šerdoner in Vanja Janžekovič, sta v svojem zagovoru krivdo priznala in obžalovala dejanje. »Zavedam se storjenega dejanja. Kaznivega dejanja ne bova več ponovila,« sta posamezno ogovorila sodišče in obenem prosila, naj ju oprosti plačila stroškov sodnega postopka. Njunima prošnjama je sodišče sledilo, a jima je iz razlogov begosumnosti podaljšalo pripor ter vsakemu od njiju naložilo tudi kazen v višini 1015 evrov. Z razsodbo sta bili zadovoljni tudi njuni zagovornici, ki sta sodišču zatrdili, da se na izrečeno sodbo ne bosta pritožili.