Kdo je kriv?

Salto mortale: Opravičilo pričakuje Zobec, Florjančič na strani policista

S.R./STA
7. 6. 2018, 20.54
Posodobljeno: 7. 6. 2018, 20.58
Deli članek:

V spor med vrhovnim sodnikom Janom Zobcem in pravosodnim policistom, ki naj bi ga po mnenju Zobca napadel, se je vključil predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič, poroča POP TV.

Us-rs.si
Zobec trdi, da se ne bo opravičil in da pričakuje, da se bo pravosodni policist opravičil njemu.

Florjančič je dejal, da od Zobca pričakuje opravičilo, v nasprotnem primeru razmišlja o ukrepanju v okviru disciplinske kršitve.
Florjančič se je oglasil potem, ko so v javnost prišli posnetki nadzornih kamer, ki razkrivajo dogajanje iz konca prejšnjega leta. Po besedah Zobca, naj bi ga takrat pravosodni policist pri vstopu na sodišče ustavil in ga grobo odvedel nazaj proti vhodu. Pri tem naj bi ga policist tudi verbalno napadel. 

Predsednik vrhovnega sodišča je po pisanju spletnega portala POP TV dejal, da "v konkretnem primeru posnetki kažejo na to, da se dogodek ni odvil tako, kot ga je v izjavah predstavil sodnik Zobec. Če je s takimi izjavami prizadel pravosodnega policista ali institucijo, v kateri je pravosodni policist zaposlen, pričakujem opravičilo vrhovnega sodnika. Vrhovni sodnik mora znati na ta način reflektirati svoje ravnanje. Od tega je tudi odvisno, kako se bom odločil - ali bom ravnal v okviru etičnih načel ravnanja sodnika ali celo v okviru disciplinske kršitve, ker pod to spada tudi krnjenje sodniškega ugleda." 

Bobo
Florjančič od Zobca pričakuje opravičilo.

Sprememba stališča

S tem je Florjančič tudi spremenil svoje stališče. Kmalu po incidentu je namreč izrazil mnenje, da ne moreta okrožno sodišče in varnostna služba njim določati, kako bodo vstopali v zgradbo, ne glede na to, da ima ministrstvo pristojnost zagotavljati varnost. Sicer v nasprotju z Zobcem, incidenta takrat ni razumel kot napad izvršilne oblasti na sodno, pač pa kot neustrezno reagiranje oziroma izvrševanje delovnih obveznosti uslužbenca varnostne službe do sodnika. 

"Posnetek sem videl sedaj prvič. Moja tedanja ravnanja so sledila temu, da polagam popolno verodostojnost v navedbe sodnikov, saj si drugače opravljanje svoje funkcije ne morem predstavljati. Temu je tudi sledila izdaja odredbe, s katero se vrhovnim sodnikom vstopanje v zgradbo dopusti brez tovrstnih pregledov," je spremembo stališča za POP TV zagovarjal predsednik vrhovnega sodišča. 

Zobec ostaja neomajen

Po poročanju POP TV Zobec trdi, da se ne bo opravičil in da pričakuje, da se bo pravosodni policist opravičil njemu. Poleg tega pričakuje, da se mu bo opravičil tudi Florjančič, saj kot pravi, posnetek dokazuje, da se ga je policist lotil huje kot je sprva kazalo. "Ali je policist zgrabil mene ali sem jaz njega," se sprašuje Zobec. "Morda se je predsednik zmotil in je videl mene kot policista in policista kot mene," in dodaja, da namerava afero internacionalizirati.

Ob tem je generalni direktor Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj izrazil prepričanje, da je pravosodni policist ravnal ustrezno, primerno in zakonito. Kot je dejal za POP TV, je nepristranskemu opazovalcu jasno, kaj se je takrat dogajalo.

Komisija uprave za izvrševanje kazenskih sankcij je sicer že konec lanskega leta po proučitvi primera ugotovila, da je bilo postopanje pravosodnega policista zakonito, sorazmerno in strokovno ustrezno. Na ministrstvu za pravosodje in upravi za izvrševanje kazenskih sankcij pa so takrat poudarili, da dogodek obžalujejo, in ob tem opozorili, da so pravosodni policisti v sodni palači na Tavčarjevi ulici zgolj izvajalci hišnega reda, ki so ga določili predsedniki vseh treh sodišč, ki delujejo v tej stavbi. Dodali so še, da pri tem ne gre torej za pravila, ki bi jih določila izvršna oblast in bi bila sodni veji vsiljena.