KADROVANJE

So novo direktorico izbirali po naročilu?

Dženana Kmetec/Štajerski tednik
7. 6. 2018, 20.20
Deli članek:

Že takoj po seji sveta zavoda je bilo jasno, da bo imenovanje nove direktorice Splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča Ptuj dvignilo veliko prahu.

D.K.
SB Ptuj bo odslej vodila Anica Užmah

Izbira Anice Užmah za direktorico SB Ptuj je sprožila plaz odzivov. Ti se ne nanašajo na njene kompetence ali njo osebno, jasno pa je, da so številni pričakovali, da bo direktorski stolček zasedel nekdo iz lokalnega okolja; najpogosteje se je omenjal njen protikandidat Teodor Pevec. Med šestimi prijavljenimi kandidati sta namreč ravno Pevec in Užmahova prišla v ožji izbor.

5 od sedmih glasov članov sveta zavoda je prejela Užmahova.

Od skupaj sedmih članov sveta zavoda je kar pet glasov prejela Užmahova, Pevec le dva. Odločitev treh, ki niso iz tega okolja, ne preseneča. Prah pa je dvignilo glasovanje Branka Kumra, predstavnika MO Ptuj, in Simone Obran, predstavnice zaposlenih v SB Ptuj.

Sindikati: »Gre za politično kadrovanje!«

Kar štirje sindikati, ki delujejo v ptujski bolnišnici, so na nogah. »Predstavniki sindikatov v SB Ptuj in preostali zaposleni se z izborom ne strinjamo, saj menimo, da gre za čisto politično kadrovanje. Tak izhod glasovanja ni prvi v zadnjem času, ampak se je na enak način situacija razpletla tudi v SB Celje in PB Ormož. Zaposleni v SB Ptuj smo prepričani, da ptujsko-ormoška regija potrebuje regijsko bolnišnico, ki bo nudila kakovostno oskrbo prebivalcem in bo hkrati zmogla opraviti vse več zdravstvenih storitev, ki jih naš okoliš potrebuje. Zato smo prepričani, da je v tem trenutku treba izbrati za direktorja SB Ptuj takega človeka, ki razume in pozna problematiko omenjene regije in je hkrati sposoben izvesti potrebne sanacijske ukrepe, pred katerimi bolnišnica stoji,« je navedeno v omenjenem dopisu.

D.K.
Simona Obran, predstavnica zaposlenih v svetu zavoda

Mnenje zaposlenih

V bolnišnici Ptuj je bilo izvedenih najmanj investicij med regionalnimi bolnišnicami in je edina slovenska regionalna bolnišnica, kjer so se zbirala finančna sredstva za urgentni center.

Obranova molči, za Kumra odločilna stroka

O tem, zakaj se je tako odločila in podprla ravno Užmahovo kljub očitno drugačnim željam zaposlenih, ki jih zastopa, smo želeli govoriti tudi z Obranovo, toda ta se je zavila molk in na novinarska vprašanja ni bila pripravljena odgovarjati.

Tudi Branko Kumer tega, ali gre za politično odločitev, saj sta oba z Užmahovo člana stranke SMC, ni komentiral, češ da gre za konstrukt. Kumer sicer trdi, da je v postopku imenovanja direktorja sledil izključno in samo strokovni usposobljenosti kandidatov ter zahtev, ki jih je od kandidatov pričakoval. "Ob prebiranju programov in osebni predstavitvi kandidatov sem spremljal odgovore izključno na pričakovanja. Končna odločitev je bila posledica kriterijev," se glasi Kumrovo pojasnilo.

Levanič upa, da za bolnišnico to ne bo usodno

Očitno tudi še aktualni v. d. direktorja SB Ptuj Andrej Levanič ni zadovoljen z razpletom dogodkov. Sam je večkrat opozarjal in izpostavljal bojazen, da bi prste pri imenovanju lahko vpletla politika, in tudi po imenovanju pravi, da vpliva politike na izbor novega direktorja ni mogoče zanikati. Izbrane kandidatke ne pozna, pravi pa: »Nedvomno je uspela prepričati tudi dva od štirih članov sveta zavoda, ki izhajata iz našega okolja. In to ob tem, da je to ponudilo kandidata, ki prek 20 let deluje v bolnišničnem zdravstvu, ima več kot desetletne izkušnje vodenja največjega in najkompleksnejšega oddelka, opravljen doktorat iz ekonomije in je brez eksistenčne potrebe po pridobitvi te službe. Po neuradnih informacijah je kot poznavalec slovenskega zdravstva tudi edini predstavil res jasno vizijo razvoja naše bolnišnice. Kako in s čim je izbrana kandidatka prepričala večino članov sveta zavoda, bomo, upam, izvedeli kmalu,« še dodaja Levanič.

D.K.
Branko Kumer zanika, da bi šlo za politično odločitev.