Na vse parlamentarne stranke smo se obrnili z vprašanjem, koliko finančnih sredstev so porabile za volitve, kakšno je trenutno stanje na njihovem računu in ali morebiti že odmerjajo denar za predčasne državnozborske volitve.

Zakonodaja dopustne stroške pri volitvah v državni zbor določa pri višini 0,40 evra na posameznega volilnega upravičenca v volilnem okraju ali volilni enoti, kjer posamezni kandidat kandidira.

Vlada se namreč ni začela še niti sestavljati, a sestava parlamenta obeta, da bo koalicijo le težko skovati. Relativni zmagovalec volitev Janez Janša (SDS) kljub svojim političnim izkušnjam morda ne bo našel gradnikov za desnosredinsko koalicijo. Praktično vse levosredinske stranke, razen Stranke modernega centra, so se namreč izrekle, da vanjo z njim ne gredo. Ali bodo svojo besedo pojedle, bomo videli v prihodnjih dneh.

Kampanja SNS predvidoma stala 60 tisočakov

Slovensko nacionalno stranko, ki se ji je proti pričakovanjem uspelo prebiti v državni zbor, je predvolilna kampanja do zdaj stala 55 tisoč evrov. »Računi še prihajajo, vendar domnevam, da čez 60 tisočakov ne bo šlo. Imamo pa še štiri mesece časa, da zberemo vse račune,« nam je pojasnil glavni tajnik stranke Matjaž Engel.

Po njegovih besedah ima stranka na računu trenutno 4700 evrov. »Ne vemo, kje bomo dobili denar; upamo, da predčasnih volitev ne bo, ker denarja za še ene nimamo,« je dodal Engel.

Socialni demokrati za volitve namenili do 170.000 evrov

Da upajo, da predčasnih volitev ne bo, smo neuradno izvedeli tudi v stranki Socialnih demokratov, saj da se morajo pripraviti tudi na lokalne. Uradno so nam odgovorili, da jih je minula kampanja stala do 170 tisoč evrov, točna številka pa še ni znana, saj računi še prihajajo.

karl erjavec, sedež stranke Desus
STA
Za volitve je med temi, ki so nam podatke sporočili, največ odštela stranka Karla Erjavca – Desus.

Nova Slovenija odštela 150.000 evrov

Na lokalne volitve že mislijo tudi v stranki Nova Slovenija, ki je za te volitve predvidela 150 tisočakov. Koliko od teh so porabili, nam niso sporočili.

Lista Marjana Šarca planirala 100.000 evrov

Precej redkobesedni so bili v stranki Lista Marjana Šarca, ki je za volitve namenila približno sto tisočakov. So pa sporočili, da o predčasnih volitvah ne razmišljajo.

Stranka Alenke Bratušek – 100.000 evrov

Za volilno kampanjo so v Stranki Alenke Bratušek potrošili 100.000 evrov, ki so jih imeli privarčevane na računu. Za predčasne volitve ne nameravajo varčevati, saj so prepričani, da bo Slovenija dobila levosredinsko vlado, katere del bodo tudi sami.

Desus je porabil do 265 tisočakov

Največ med temi, ki so nam razkrili finančne podatke, je potrošila Demokratična stranka upokojencev Slovenije. Za kampanjo so načrtovali zajetnih 265 tisočakov. Pri tem smo od njih izvedeli, da so finančno gledano med bolje stoječimi strankami, vendar točnega podatka z nami niso delili. Kot smo izvedeli, finančno stanje na strankinem računu na včerajšnji dan ni bilo jasno, navedli so, da računi namreč še prihajajo.

Levica je potrošila 61 tisočakov

Poleg SNS so svoje finančno stanje razkrili le še v stranki Levica, ki ima na računu trenutno 45.824 evrov. Kampanja jih je do zdaj stala 17.408 evrov, plačati pa morajo še račune v višini 43.457 evrov, so nam sporočili. Pri tem poudarjajo, da zaključni račun kampanje še ni dokončan, vendar so že pripravljeni na morebitne predčasne volitve, ki jih bodo financirali iz lastnih sredstev.