Svet v temi

Zgodba z Obale: pomagajmo Dinu, ki je slep že od rojstva

Mirko Vorkapić/Novice Svet24
7. 6. 2018, 20.10
Deli članek:

Dino Bubola že 41 let živi v zavodu Dornava. Mamo vidi le tri mesece v letu, saj živita 255 kilometrov narazen. Življenje mu blažita petje in glasba.

ZUDV Dornava
Dino Bubola je slep že od rojstva. 41 let živi v zavodu Dornava.

Dino se je rodil pred 50 leti. Ob rojstvu so ugotovili, da je slep. Družina je na vse načine poskušala najti učinkovito pomoč, vendar je bilo kmalu jasno, da Dinovim očem ni pomoči. »Dino ni hodil ne v vrtec ne v šolo. Doma je ostal do devetega leta, ker so zdravniki odkrili tudi druge motnje, namreč blagi zaostanek v razvoju,« je povedala mama. Pri devetih letih so ga premestili v Zavod za usposabljanje, delo in varstvo dr. Marijana Borštnarja Dornava. Od takrat se z mamo vidita le čez poletje, ko se Dino vrne domov na Obalo. »Najprej je bil doma po štiri mesece, zdaj pa žal zaradi svojih zdravstvenih težav ne zmorem več, zato Dino prihaja 1. julija in ostane pri meni tri mesece,« pravi Dinova mama, ki sicer upa, da se po letošnjih počitnicah Dino ne bo več vrnil v Dornavo in bo premeščen na Debeli rtič, saj bi bil tako bližje domu.

Pridružite se nam 22. septembra na Bledu. Na dobrodelnem dnevu zbiramo pomoč za družine otrok s posebnimi potrebami.

Pred 18 leti ostala sama

Leta 2000 sta družino Bubola prizadeli še dve veliki tragediji. Najprej je umrl Dinov brat, nato pa še oče. Dinova mati je tako ostala sama s sinom, ki ga je videla le četrtino dni v letu, in z mizerno pokojnino, ki znaša 375 evrov. »Ko plačam položnice, mi ostane 175 evrov. Ne vem, kako sploh dihamo,« pravi. Pred upokojitvijo je sicer delala v INDE Koper. Dino ima po očetu družinsko pokojnino, drugi del stroškov bivanja v zavodu pa pokrije občina.

Petje v zboru

Za Dinovo aktivnost v Dornavi vsak dan skrbijo z različnimi dejavnostmi, kot sta telovadba in bazen. Zelo rad hodi na pevske vaje in poje v zboru. »Dino ima zelo rad glasbo in v zavodu so poskrbeli, da ima na voljo radio ter zbirko cedejev.« Kadar se čez poletje vrne na Obalo, hodita z mamo na krajše sprehode, doma pa telovadi na sobnem kolesu. Z mamo se tudi veliko pogovarjata.