Nočna mora

VIDEO: Sin milijonarja, ki je s sekiro pobil svojo družino, pristal volčjem brlogu

S.R.
7. 6. 2018, 18.45
Posodobljeno: 7. 6. 2018, 18.46
Deli članek:

Sodišče v Južni Afriki je Henrija van Bredo za »brutalen« in »brezmejno krut« zločin obsodilo na tri dosmrtne kazni.

Profimedia
Trojni morilec Henri van Breda.

Zločin, ki je pretresel Južno Afriko, je po dolgotrajnem sodnem boju danes dobil epilog. 23-letni Henri van Breda se je januarja 2015 v luksuzni družinski vili v bližini Cape Towna s sekiro spravil na speče člane svoje bogate družine. Umoril je svoja starša, očeta in milijonarja Martina ter mamo Tereso, nato je do smrti posekal starejšega brata Rudija, spodletel pa mu je poskus umora svoje mlajše sestre Marli, ki bo zaradi grozljivih poškodb in brutalnega zločina zaznamovana za vse življenje. Henri je nato spletel mrežo laži, v katero se je na koncu ujel sam. Vseskozi je trdil, da sta za umore kriva dva zamaskirana vsiljivca. 

Henri do danes ni pojasnil razlogov za krvoločno dejanje ali pa se zanj opravičil. Sodnik Siraj Desai ga je danes obsodil na tri dosmrtne zaporne kazni za umore in 15 let zapora za poskus umora svoje sestre. 12 mesecev kazni mu je dodelil še zaradi oviranja pravnega postopka.

Brez dediščine v volčji brlog

Na podlagi južnoafriške zakonodaje se bo s tem lahko obrisal pod nosom tudi za slabih 7 milijonov evrov težko dediščino. Vso družinsko bogastvo bo šlo v roke preživele sestre, ki se zaradi travme zločina še vedno ne spominja. Mladi premožnež bo namesto luksuznega življenja tako do svoje smrti obsojen na jetniško posteljo v strogo varovanem zaporu Pollsmoor. V tem zloglasnem zaporu, zgrajenem za dobrih 4000 zapornikov, sedi preko 7500 nevarnih kriminalcev, od znotraj pa ga vodijo kar same tolpe. Za mnoge obsojence jetniška postelja v Pollsmooru pomeni kar smrtno obsodbo, novinci pa so takoj ob prihodu običajno tarča nasilnih napadov in skupinskih posilstev. Zapor zlasti v primeru bogatih belih zapornikov velja za pravo nočno moro.