Glas oddalo 1553 volivcev

Tudi volivci po pošti največjo podporo namenili SDS

Ž.K./Novice Svet24
7. 6. 2018, 19.10
Deli članek:

Glas je po pošti iz Slovenije oddalo 1553 volivcev, med njimi jih je največ izbralo SDS, sledita stranki SD in Desus.

STA
Dušan Vučko je potrdil, da pri glasovanju po pošti prihaja do težav, na katere DVK nima vpliva.

Znani so tudi izidi glasovanja po pošti na parlamentarnih volitvah. Glas je po pošti iz Slovenije oddalo 1553 volivcev, med njimi jih je največ izbralo SDS, sledita stranki SD in Desus. Ti glasovi pa na izide nedeljskega glasovanja niso vplivali in niso prinesli sprememb glede razdelitve poslanskih mandatov ali uvrstitve posameznih kandidatov v državni zbor.

Po pošti so lahko glasovali volivci v domovih za upokojence, bolnišnicah in zaporih. Na ta način je glas oddalo 1553 volivcev; od tega jih je 1518 oddalo veljavno glasovnico, 35 pa neveljavno.

Prav tako so lahko po pošti glasovali Slovenci, ki so v tujini. Ti se spet srečujejo z veliko težavami. Nekateri naj bi gradivo za glasovanje dobili šele ta teden, drugi ga sploh še niso prejeli. Dušan Vučko, direktor državne volilne komisije (DVK), nam je povedal, da so težave z dostavo volilnega gradiva stalnica, da na delovanje pošt in preostalih služb, ki opravljajo dostavo, ne morejo vplivati. Kot pravi, ima DVK potrdila o pravočasno oddanih pošiljkah, a potem ko pošto oddajo, na poslani material nimajo več vpliva. Dodal je, da ob vsakih volitvah prejmejo večje število vrnjenih pošiljk, ker dostavljavci naslovnikov niti ne najdejo.