SENCA POLITIKE

Ivan Kramberger: prvi politični umor v Sloveniji?

Žiga Kariž / Novice Svet24
7. 6. 2018, 20.30
Posodobljeno: 7. 6. 2018, 20.32
Deli članek:

Umor Ivana Krambergerja tudi po 26 letih še vedno buri domišljijo Slovencev. A njegova smrt ni edina, za katero obstaja sum, da gre v resnici za politični umor.

Bobo
18,5 odstotka glasov je na predsedniških volitvah prejel Ivan Kramberger.

Ivan Kramberger oziroma Dobrotnik iz Negove je bil poseben človek. Po zaslugi svojih patentov je bil finančno preskrbljen in neodvisen, zaradi svojega neposrednega pristopa pa med Slovenci izjemno priljubljen. Čeprav je na prvi pogled deloval malce čudaško, se je z energičnimi javnimi nastopi, ki so kritizirali aktualno oblast, usedel v srca mnogih.

Usodna krogla in pijani lovec

Ko ga je na usodno nedeljo 7. junija sredi govora v Jurovskem Dolu zadela krogla, je Slovenija obnemela. Policisti so skoraj nemudoma, le dve uri po dogodku, aretirali Petra Rotarja, lovca, ki je dejanje preiskovalcem na začetku tudi priznal. A se je pozneje premislil in zanikal, da bi sprožil usodni strel iz lovske puške. Revizija kriminalistične preiskave je pokazala, da so policisti svoje delo opravili površno, neodgovorjenih pa je ostalo veliko vprašanj. Predvsem je veliko dvoma vzbujalo dejstvo, da naj bi Rotar na Krambergerja streljal popolnoma vinjen, s kar šestimi promili alkohola v krvi. Poleg tega nikoli niso našli krogle, ki je bila zanj usodna. So pa preiskovalci v hiši poleg Rotarjeve našli naboje in stol, na katerem je bila sled vojaškega obuvala. Kasneje so se številne zbrane sledi s kraja zločina celo izgubile. Zaradi teh dejstev so med ljudmi hitro začele krožiti govorice, da naj bi Iveka umorili njegovi politični nasprotniki, umor pa podtaknili pijanemu lovcu.

T.B.
Ivan Kramberger je napovedal, da se bo udeležil parlamentarnih volitev.

Grožnje postale resničnost

Dejstvo je, da je Kramberger s tem, ko je na predsedniških volitvah prejel več kot 18 odstotkov glasov, postal velika in hkrati izjemno nepredvidljiva politična sila, ter da je napovedal, da se bo udeležil parlamentarnih volitev, kjer bi močno zmešal štrene prvokategornikom. Že pred umorom je prejemal številne grožnje, neznani storilec pa je ubil njegovo opico Ančko, ki ga je bila spremljala na vseh nastopih. Peter Rotar je v zaporu preživel devet let in po prihodu na prostost še vedno trdi, da je nedolžen ter da so mu umor podtaknili. A v boj s svojo domnevno žrtvijo se je spustil še enkrat. Ko je župan Jurovskega Dola pred leti hotel na kraju, kjer je umrl Ivan Kramberger, postaviti njegov spomenik, se je Rotar uprl in preprečil postavitev obeležja.

Zlovešča senca politike

Smrt Ivana Krambergerja pa ni edina, pri kateri javnost ne verjame uradni razlagi poteka dogodkov. Veliko je bilo napisanega o smrti vojaka Blaža Furjana, 19-letnega mladeniča, ki je zmeden, bos in oborožen 27. maja 1997 pobegnil iz vojašnice Franc Rozman Stane v Ljubljani. Najprej naj bi z orožjem grozil varnostniku, nato pa naj bi pred policijsko patruljo storil samomor. A številni strokovnjaki, ki so pregledali zbrane dokaze, menijo, da je nemogoče, da bi si usodne rane zadal sam. Napačen položaj trupla, ugriz psa na nogi, napačen položaj orožja in še nekatera druga dejstva naj bi kazala na to, da je Blaža nekdo ustrelil. O dogodku je bil posnet tudi film, v katerem so zabeležene izjave, da naj bi mladi Primorec umrl, ker se je uprl trgovini z orožjem, ki naj bi potekala v vojašnici, kjer je služil vojaški rok.

Orožje in sumljiva utopitev

Veliko je o trgovanju z orožjem vedel in tudi na glas povedal častnik slovenske vojske in veteran vojne za Slovenijo Marjan Strehar. V javnosti je večkrat opozarjal na nepravilnosti, ki so se dogajale pri ravnanju z orožjem, ki ga je Teritorialna obramba zasegla v skladišču JLA v Ložnici. Družini je večkrat omenil, da se počuti ogroženega, kmalu zatem pa so v globeli našli njegovo truplo. Umrl naj bi zaradi utopitve v le nekaj centimetrih vode, čeprav naj bi bil v odlični fizični kondiciji. Okoliščine smrti so bile sumljive, kljub želji družine po obdukciji, ki bi odkrila natančen vzrok smrti, pa ta ni bila opravljena.

Arhiv Reporterja