Bo Janša zmagovalec?

Javnomnenjske ankete so se v zadnjih letih običajno zmotile

Matej Klarič
27. 5. 2018, 10.20
Posodobljeno: 28. 5. 2018, 07.38
Deli članek:

Teden dni pred parlamentarnimi volitvami preverjamo, kako dobro so ankete v preteklosti napovedovale rezultate volitev in kaj kažejo tokratne raziskave javnega mnenja.

Bobo
Janši so raziskave že večkrat kazale prvo mesto, pa je na koncu ostal praznih rok. Bo tudi tokrat slavil kdo drug?

Zadnje javnomnenjske ankete zmago na volitvah, ki bodo prihodnjo nedeljo, napovedujejo Janševi stranki. Za drugo mesto pa se po anketah borita Lista Marjana Šarca in stranka SD. V parlament naj bi sicer prišle vseh sedem največjih strank v tem mandatu.

Nekateri so do merjenja javnega mnenja pred volitvami kritični, saj se, kot trdijo, s tem oblikuje javno mnenje in močno vpliva na volilne preference ter na končni rezultat volitev, ki gre na škodo manjšim in neuveljavljenim strankam.

Še nekaj pa je strank, ki bi utegnile presenetiti in preseči štiriodstotni prag, ki strankam omogoča vstop v parlament. To bi sodeč po raziskavam lahko uspelo stranki Alenke Bratušek, Slovenski nacionalni stranki, morda tudi Dobovškovi Dobri državi in Andreju Čušu z njegovo listo in stranko Zelenih ter Slovenski ljudski stranki. Nekateri kot možno presenečenje omenjajo tudi Pirate in stranko Bojana Požarja.

Kot kaže bo odločilen zadnji teden, kjer stranke še vedno lahko nagovorijo svoje volivce in presenetijo z volilnim rezultatom. Rezultati bodo sicer znani prihodnjo nedeljo v poznih večernih urah.

RTV SLO
Po napovedi Mediane bi teden dni pred volitvami slavil Janša, na drugem mestu bi bil Šarec.

RTV SLO
Raziskava Ninamedie kaže, da bi prvo mesto osvojila Janševa SDS. za drugo mesto se borita Šarčeva lista in Židanova SD.

Janši že napovedovali zmago, ki je ni bilo

Pregled javnomnenjskih raziskav pokaže, da so ankete Janševi SDS tako kot letos že napovedovale zmago, ki je nato ni bilo. Teden pred volitvami je tako leta 2008 TV Slovenija SDS namerila 27,8 odstotkov glasov, SD pa zgolj 22,2 odstotkov. Tudi ostale ankete so takrat SDS namerile prednost pred stranko SD, ki je septembra 2008 zmagala z 30,45 odstotki pred SDS, ki je bila z 29,9 odstotki na drugem mestu.

Leta 2011 so ankete prav tako kazale na zmago SDS. Mediana je Janševi stranki takrat namerila 32 odstotno podporo, Jankovićevi Pozitivni Sloveniji pa 22 odstotkov. Podobno so kazale tudi ostale ankete, niti ena ni napovedala zmage Jankovićeve stranke. Je pa bilo možnosti za to mogoče zaznati v zadnjih dneh pred volitvami, zaradi trenda glasovanja proti Janši. Decembra je tako Pozitivna Slovenija res zmagala z 28,5 odstotki glasov pred SDS z 26,2 odstotki.

Le pred štirimi leti so raziskave kazale na zmago Cerarjeve stranke pred SDS, ki pa je takrat zmagala z večjo razliko, kot so ji napovedovale ankete.

Bobo
Prihodnjo nedeljo se bo za naklonjenost nekaj več 1,7 milijona volivcev namreč potegovalo 25 kandidatnih list, od tega 21 v vseh volilnih enotah.

Še veliko neznank

Podobno zmago torej sedaj ankete kažejo Janševi SDS, toda povsem mogoče je, da bodo tudi tokrat volivci zaradi močnega nasprotovanja Janševi vladavini v zadnjem tednu podprli kakšno drugo stranko in ji s tem omogočili zmago. Kot kažejo ankete, je temu najbližje stranka kamniškega župana Marjana Šarca. Še vedno pa to lahko uspe tudi stranki SD. Vsekakor pa bo odločil zadnji teden, kjer je odprtih še veliko neznank. Ne samo glede zmagovalca volitev, temveč tudi glasov, ki jih bodo dobile ostale stranke. Na to kdo bo sestavljal vladno koalicijo bo vplivalo tudi to, katere stranke se bodo uvrstile v parlament.

Če to uspe kakšni desno usmerjeni stranki, bodo možnosti za desnosredinsko koalicijo večje. V kolikor to uspe stranki Alenke Bratušek pa bi to povečalo možnosti sestave levo-liberalne vlade. Za manjše stranke bo zelo pomembno tudi to, kateri bo uspelo preseči enoodstotni prag, ki jim omogoča financiranje iz proračuna.