Zapor ali brlog?

FOTO: Velik spor zaradi medveda Mitka, ki ostaja na Nanosu

Sašo Avramovič / Novice Svet24
27. 5. 2018, 07.46
Deli članek:

»V Sloveniji je sedem medvedov, ki živijo v ujetništvu, tako kot naš. Vsi živijo v podobnih prostorih. Očitno je trn v peti samo naš,« je zapisal njegov lastnik.

Facebook/Turistična kmetija Abram
Tako se je Mitko igral, ko je tehtal 50 kilogramov. Danes ima 350 kilogramov.

V zadnjih dneh je družbeno omrežje Facebook preplavila objava slovenskega pevca Tima Koresa - Korija. Zapis se nanaša na medveda Mitka, ki že 22 let živi na Turistični kmetiji Abram na Nanosu. »Če še niste videli zapora v živo, lahko zastonj izkusite jetniško atrakcijo in njenega dosmrtno obsojenega jetnika, brez pogojnega ... Zdaj že 22. leto, na približno 130 kvadratnih metrih, v kletki, gnili zobje, beton …« je zapisal pevec, na koncu pa dodal: »Kakšna je zgodba v ozadju, ne vem, v ospredju je videti katastrofalno! #niopravičila akcija! Nekaj bo treba ukreniti ... Sramota!«

»To je resnica«

Jež, lastnik turistične kmetije, je v svojem zapisu tudi napisal, da so imeli pred mesecem dni veterinarsko inšpekcijo, ki je v svojem zapisniku zapisala, da glede medveda Mitka nima nobenih pripomb.

Zgodba je dosegla tudi kmetijo, kmalu po tem se je odzval njen lastnik Božo Jež, ki ga je glasbenikov zapis prizadel. Predstavil je svojo plat zgodbe. Po Ježevih besedah gre za laž in gonjo, ki je bila sprožena proti njim in njegovi družini. »Medved ima prostor, velik 150 kvadratnih metrov, z bazenom, veliko senco, koritom za hrano in vodo, dvema debloma v prostoru in brlogom pod zemljo. To je resnica in to si lahko pogledate v dokumentih te države, ki ga nadzira in za katerega je izdala vsa potrebna dovoljenja,« je pojasnil. Dodal je tudi, da so imeli pred mesecem dni veterinarsko inšpekcijo, ki je v svojem zapisniku zapisala, da nima nobenih pripomb. »Nihče ni vedel za nas, ko so nas pred 22 leti prosili in pregovarjali, da ga vzamemo v zatočišče, čeprav sem bil v veliki finančni stiski. Z veliko ljubeznijo in odgovornostjo do zveri, za katero skrbim vsa leta in za kar smo dobili veliko pohval, skrbim še danes,« je še zapisal. Zadeva ga je tako močno pretresla, da je želel obvestiti pristojne organe, da medveda odpeljejo.

Facebook
Večina ljudi je v anketi odgovorila pritrdilno.

Ponudil pomoč

Le dan pozneje se je spet oglasil glasbenik z nekakšnim opravičilom oziroma besedami, da njegov namen ni bil ta, da bi zaradi njegove objave medveda doletela slabša usoda. »Še vedno stojim za tem, da takšne živali ne spadajo v kletko in da bi jim bilo treba omogočiti najboljše mogoče bivalne pogoje. S tem namenom sem tudi osebno govoril z gospodom Ježem in mu ponudil pomoč, in sicer bodisi da s finančno pomočjo razširimo medvedov bivalni prostor bodisi da medvedu najdemo mesto v rezervatu. Tudi jaz bom rade volje prispeval sredstva,« je povedal. Nekateri uporabniki facebooka so se glede prvega zapisa strinjali z njim, veliko več pa jih je stopilo na Ježevo stran. Podporniki so na facebooku naredili tudi skupino oziroma anketo »Naj ostane medved Mitko na turistični kmetiji ali ne?« Do včerajšnjega dne je glasovalo več kot 1600 ljudi, večina (kar 98 odstotkov) jih je odgovorila pritrdilno. Včeraj smo po telefonu govorili z Ježem, ki je bil redkobeseden, saj se je, kot je pojasnil, odločil, da o celotni zadevi z mediji raje ne bi govoril, no, vseeno pa nam je na koncu, ko smo ga vprašali, ali Mitko ostaja na turistični kmetiji, dejal: »Mislim, da ja.«