Zaslužila prek 2 milijona

Dejan in Tadej denar od prodaje drog skrivala v davčnih oazah

Gabrijel Toplak / Novice Svet24
26. 5. 2018, 20.55
Deli članek:

Domnevno vpletenim so prišli na sled mariborski in avstrijski kriminalisti.

Gabrijel Toplak
Obtoženi naj bi dobičkonosno poslovali prek spletne trgovine www.synthetiQ.org.

Na okrožnem sodišču se je včeraj nadaljevalo sojenje kriminalni združbi, ki naj bi več let vodila dobičkonosno mednarodno spletno trgovino. Po prepričanju slovenskih in avstrijskih kriminalistov, ki so jim prišli na sled junija 2016, naj bi bila glavna akterja Dejan Žnidarič iz Maribora in Tadej Savec iz Lenarta v Slovenskih goricah. S preprodajo več kot pol tone sintetičnih drog pa naj bi zaslužila najmanj 2,2 milijona evrov.

Več bančnih računov

Najbolj priljubljena sintetična droga v ponudbi je bila 3-MMC, ki je znana pod imenom sladoled.

Tanja Frank Eler s specializiranega državnega tožilstva obtoženima očita, da sta snovi kupovala na debelo na Nizozemskem in Madžarskem ter posle izvajala prek podjetij, ki so bila registrirana v davčnih oazah. Žnidarič in Savec – pomagali naj bi jima Tihomir Rugani, Kazimir Veliki, Matjaž Družovec, Jaka Vigele, Radomir Draško in Bojan Vukić – naj bi z dobljenim denarjem kupovala nepremičnine, sledljivost denarja pa poskušala prikriti z nakazovanjem na več bančnih računov.

Posel s stricem

Savčevo dekle je na sodišču dejalo, da sta takrat živela skupaj v stanovanju, med letoma 2007 in 2014 pa naj bi Tadej prek računalnika res opravljal določene transakcije, saj sta s stricem postavila dve sončni elektrarni. »Omenil mi je, da prodaja kemikalije za raziskovalne namene, saj želi več zaslužiti,« je pojasnila in na Savčevo vprašanje, ali se spomni, da je prek interneta vlagal v bitcoine, odgovorila, da se spomni le nekih transakcij prek računalnika. Savčev prijatelj Elvis Šahinovič je povedal, da je vedel za njegovo prodajo kemikalij v tujini, enkrat, ko se je aktivno ukvarjal s košarko, naj bi mu celo dejal, da se trg krči, zato želi zaključiti. »Nikoli pa ni omenil, da bi se ukvarjal s prepovedanimi substancami,« je zaključil. Tako dedek kot mama Tadeja Savca sta ga opisala kot skromno osebo, ki je prek svojega podjetja skrbela za elektrarni. Vedela sta tudi, da je nekaj časa živel v tujini, a po njunih besedah zaradi posla z elektrarno.