UKC Ljubljana je danes podpisal pogodbo s petimi otroškimi intenzivisti s Hrvaške, dva sta tudi kardiologa, je po sestanku s starši otrok s prirojenimi srčnimi napakami povedal generalni direktor UKC Ljubljana Aleš Šabeder. Za sodelovanje so se dogovorili tudi s češkim interventnim kardiologom. V UKC bodo začeli delati prihodnji mesec. 

Šabeder je v izjavi medijem po sestanku tudi dejal, da so v dogovorih za sodelovanje še z dvema zdravnikoma iz drugih slovenskih zavodov, v torek prihajata na pogovore o sodelovanju še dva kardiologa iz tujine. 

"V zadnjih dneh znova postavljamo ekipo na noge. Verjamemo, da bomo lahko z vsemi ukrepi in dogovori znova vzpostavili oddelek otroške kardiologije," je dejal Šabeder in dodal, da je to začasna rešitev. Za trajno rešitev bodo namreč potrebovali dlje časa, saj bodo morali izobraziti domače strokovnjake in vzpostaviti oddelek na novo. Za sodelovanje s tujimi strokovnjaki so se dogovorili do konca leta. 

Ostali brez kardiologov

Nedavno so namreč dali odpoved trije otroški kardiologi, tako da Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana ostaja praktično brez svojih kardiologov. Šabeder je poudaril, da delo na otroški kardiologiji tudi danes poteka normalno in da delajo vsi trije kardiologi, ki so dali odpoved.

Sta pa v Ljubljano v teh dneh prišla dva češka kirurga, ki bosta v naslednjih dneh opravila štiri operacije na otrocih s prirojeno srčno napako. "Operativni posegi potekajo trenutno po načrtu. Operacije so razpisane do septembra," je dejal.