Twitter

Obračunavanje pod krinko anonimnosti

Žiga Kariž / Novice Svet24
17. 5. 2018, 20.00
Deli članek:

Na družbenem omrežju Twitter se je pred volitvami pojavila kopica lažnih profilov, na udaru »šaljivcev« pa so predvsem voditelji levih strank. Šaljivo ali žaljivo?

Profimedia

Družbena omrežja so v predvolilni boj vnesla novo dimenzijo. Izražanje stališč in širjenje idej je hitrejše kot kdajkoli, vse manj pa je preglednosti, od kod te ideje in stališča prihajajo. Družbena omrežja namreč zagotavljajo veliko mero anonimnosti, ki jo privrženci nekaterih strank izkoriščajo tudi za blatenje svojih političnih nasprotnikov.

109 sumljivih profilov

Twitter je družbeno omrežje, ki je pri politikih in njihovih simpatizerjih vse bolj popularno. Bolj se bližamo volitvam, bolj razgreta je debata, na vljudnost so nekateri pozabili. Pojavili so se tudi lažni profili, za katere lahko sumimo, da jih upravlja ena ali več oseb, povezanih s točno določeno stranko. Pojav tovrstnih profilov je opazila in sistematično analizirala strokovnjakinja za družbena omrežja Tamara Langus in ugotovila, da so se že marca in aprila letos začeli množično pojavljati sumljivi twitter profili in so pogosto sledili istim Slovencem: znanim javnim osebnostim in vidnejšim tviterašem. Sestavila je celo seznam sumljivih profilov. Na njem se je znašlo 109 uporabniških imen. Od teh računov jih ima le 15 profilno sliko, le 12 pa jih je postalo aktivnih. Devet jih v svojih tvitih izraža močno desna stališča, trije levosredinska. Kot poudarja Langusova, ne moremo z gotovostjo trditi, da so ti profili lažni, a glede na vse aktivnosti na njih je to zelo verjetno.

Žaljivi uporabniki ali troli

Twitter
Luka Mesec je dosegel, da je Twitter lažni profil umaknil.

Poleg profilov, ki nakazujejo, da gre za resnične osebe, v resnici pa jih upravljajo stranke, se pojavlja na twitterju tudi nekaj takih, ki že v svojem imenu izražajo nestrpnost do določene stranke, na primer profila »Poščij se na SD« in »Bolfenk lula po SD«. Tovrstne profile lahko stranke prijavijo Twitterju, in če bi v pisarnah podjetja ugotovili, da njihove objave vsebujejo sovražni govor, bi račune ukinili.

»Kao« Luka Mesec

Pred nekaj tedni je za razburjenje poskrbel lažni profil Luke Mesca. Ko je koordinator stranke Levica odkril, da želi nekdo na twitterju z lažnim profilom ustvariti vtis, da tvita on, je sprožil prijavo in profil je bil umaknjen, a se je kmalu pojavil nov, z uporabniškim imenom »Kao Luka Mesec«, in nadaljeval zasmehovanje prvega dečka Levice. Potem so se na twitterju pojavili še lažni profili nekaterih drugih politikov: Zorana Jankovića (profil Zoki kao Dela), Milana Kučana (profil Mili Kučan) in Alenke Bratušek (profil Kao Alenka Bratušek). Po začetni zagnanosti je bil profil Kao Luka Mesec ukinjen, na ostalih pa so se pred nekaj dnevi prenehale skoraj vse aktivnosti. A uporabnik, ki je upravljal profil Kao Luka Mesec, si je, kot kaže, že našel novo tarčo, saj upravlja profil Skoraj Židan Dejan in se na njem seveda norčuje iz prvega moža stranke SD.