SP 2023

Končno! Planica organizatorka nordijskega svetovnega prvenstva

S.R./STA
17. 5. 2018, 19.06
Posodobljeno: 17. 5. 2018, 19.12
Deli članek:

Planica je dobila organizacijo nordijskega svetovnega prvenstva 2023.

Bobo
Planica

Planica bo leta 2023 organizirala nordijsko svetovno prvenstvo. Tako so odločili delegati na kongresu Mednarodne smučarske zveze v Grčiji. Planica je v boju za SP premagala norveški Trondheim. Pred tem je Slovenija s Planico neuspešno skušala priti že do SP v letih 2017, 2019 in 2021. 

Na kongresu so potrdili še SP v smučarskih poletih 2022 (Vikersund), SP v alpskem smučanju 2023 (Courchevel) ter SP v deskanju in smučanju prostega sloga 2023 (Bakuriani).

Dolga pot do odprtja Nordijskega centra Planica

Planica že dolgo velja za enega od simbolov slovenskega športa. Dolina pod Poncami s skakalnicami in letalnico desetletja privlači množice obiskovalcev, v petek, 11. decembra 2015, pa so uradno odprli okrog 50 milijonov vreden Nordijski center Planica (NCP), ki je bil v veliki meri sofinanciran iz evropskih strukturnih skladov. 

Prvi koraki so bili narejeni z olimpijskim športnim centrom, katerega idejna zasnova sega v leto 1999. Graditi so ga začeli leta 2004, marca 2005 pa je z obratovanjem začel dom Planica. Po domu in depandansi je svoja vrata odprl še hotel s telovadnico. V Planici je bilo odtlej na voljo 120 ležišč. Vrednost celotne investicije, brez zemljišča, ki ga je zagotovil Olimpijski komite Slovenije, je bila okrog osem milijonov evrov. 

Slovenska vlada je jeseni 2006 predstavila načrt, da bi se v Planici do leta 2013 zgradil nov nordijski center, in je začela s prvimi postopki za oblikovanje načrtov obnove in gradnje. Pridobivanja soglasij in drugi okoljski postopki so vzeli tri leta dela, težave pa so bile tudi v naslednjih letih s pridobivanjem zemljišč in z razpisi za izvajalce del. 

Projekt se je začel leta 2007 z odkupi zemljišč, leta 2009 je bila narejena okvirna slika nordijskega centra, leta 2010 pa je bil izveden arhitekturni natečaj. 

Leta 2011 se je začela urejati Bloudkova velikanka, ki je bila dolgo podrta, nato pa se je realizacija projekta zaustavila do sprejetja sprememb ureditvenega načrta, šele nato je stekla tudi gradnja tekaškega dela s tekaškim tunelom pod osrednjim netekmovalnim objektom, v katerem je tudi muzej. Poleg tega je bila urejena rolkarska proga in več kilometrov homologiranih prog z navezavo na že prej obstoječe rekreativne proge. 

Marca 2015 so bili na finalu svetovnega pokala v Planici prvi skoki na novi velikanki bratov Gorišek. Direktor Zavoda za šport Planica Jelko Gros, ki je ves čas skrbel za izvedbo NCP, je tedaj napovedal, da se bo center sam pokrival vse stroške za delovanje. 

Zavod za šport Republike Slovenije Planica je marca letos predstavil poslovanje v lanskem letu 2017, v katerem so v zavodu pridelali 134.077,62 evra čistega dobička in prihodke v višini 5,5 milijona evrov. Gros je dejal, da dobro posluje hotel Dom Planica, ki je beležil skoraj 22.000 nočitev, v povprečju pa so gostje tam bivali po tri dni. Ob športnikih je pomemben segment predstavljala tudi šola v naravi. Po Grosovih besedah je dobra prodaja spustov na jeklenici na letalnici, na kateri so lani zabeležili več kot 15.000 spustov, zadovoljni pa so tudi s številom vodenih ogledov, koriščenjem vetrovnika in drugih storitev. Vse večje je tudi zanimanje tujcev za priprave v Planici.