Elita pod Rožnikom

FOTO: To so lastniki luksuznih vil v Ljubljani

Luka Tetičkovič / Novice Svet24
17. 5. 2018, 19.20
Posodobljeno: 17. 5. 2018, 20.59
Deli članek:

Katere nepremičnine v Rožni dolini so med najdražjimi.

Luka Tetičkovič / Novice Svet24
Po oceni Gursa je vila vredna 741.375 evrov.
Domnevno najlepša soseska v Ljubljani je bila prva grajena po ameriškem vzoru. Tudi danes med najrazkošnejše spada rezidenca ameriškega ambasadorja.

Naselje Rožna dolina se je začelo razvijati po potresu leta 1895, ki je porušil večino najstarejših hiš, kjer je imel delavski razred poceni stanovanja.

Slovensko delavsko stavbno društvo, ki sta ga ustanovila krščanski socialist Janez Evangelist Krek in njegov duhovniški kolega Ignacij Žitnik, je zato odkupilo zemljišča pod Rožnikom in začelo graditi nepremičnine za delavstvo bližnje Tobačne tovarne.

Danes o delavskem sloju v Rožni dolini ni več ne duha ne sluha. Prebivalstvo tega spalnega naselja sestavljajo predvsem srednji sloj, študenti iz študentskega naselja Rožna dolina ter nezanemarljivo število veleposlanikov vplivnih zahodnih držav, ki so odkupile najlepše meščanske vile.

741.375 evrov po oceni Gursa (naslovna fotografija)

Po podatkih Geodetske uprave RS (Gurs) je kot najdražja vila v Rožni dolini ocenjeno večstanovanjsko poslopje v neposredni bližini študentskega naselja. Na skoraj 500 kvadratnih metrih uporabnih površin se razprostira šest stanovanjskih enot v zasebni lasti.

691.432 evrov po oceni Gursa

Luka Tetičkovič / Novice Svet24
691.432 evrov po oceni Gursa.

Na 366 kvadratnih metrih uporabnih površin je sedem stanovanjskih enot v lasti zasebnikov, ki niso javne osebe.

589.645 evrov po oceni Gursa

Luka Tetičkovič / Novice Svet24

Pet stanovanjskih enot na 406 kvadratnih metrih je, sodeč po javnih evidencah, v lasti več zasebnikov.

568.543 evrov po oceni Gursa

Luka Tetičkovič / Novice Svet24

Daleč od oči in mestnega vrveža se pod Rožnikom nahaja vila v lasti Italijanske republike. Sodeč po podatkih Gursa, je sicer ocenjena na 5,6 milijona evrov, vendar domnevamo, da se je v podatek prikradel tiskarski škrat in vejico prestavil za eno decimalko.

555.039 evrov po oceni Gursa

Luka Tetičkovič / Novice Svet24

Impozantna vila v središču Rožne doline je nekoč pripadala zloglasnemu trgovcu z zdravili Mihaelu Karnerju, zdaj pa si jo lasti podjetje Kobal & Co., ki se ukvarja s svetovanjem in upravljanjem. V njej je le ena stanovanjska enota, ki se razteza na 316 kvadratih uporabne površine.

505.346 evrov po oceni Gursa

Luka Tetičkovič / Novice Svet24

Nič kaj skromno ne živi odpravnik poslov ameriškega veleposlanika Brent R. Hartley, ki idilo pod Rožnikom uživa v vili s 403 kvadratnimi metri uporabne površine. Vilo si lasti ameriško veleposlaništvo.

482.782 evrov po oceni Gursa

Luka Tetičkovič / Novice Svet24
Vila Anđela Brčišča.

Nedaleč stran, nekje med ameriško ambasado in študentskim naseljem, stoji vila Angela Brščiča, nekdanjega direktorja Termoelektrarne Toplarne Ljubljana. Vila z uporabno površino 220 kvadratnih metrov se ponaša z ličnim pročeljem in visoko ograjo.

478.767 evrov po oceni Gursa

Luka Tetičkovič / Novice Svet24

Na Cesti 27. aprila poleg ameriške rezidence stoji tudi hiša veleposlanika Združenega kraljestva, ki je v zemljiški knjigi tudi vpisan kot njen lastnik.

461.238 evrov po oceni Gursa

Luka Tetičkovič / Novice Svet24

Lastnica vile neposredno pod Rožnikom je Mestna občina Ljubljana. V njej so štiri stanovanjske enote z uporabno površino 276 kvadratnih metrov.

456.044 evrov po oceni Gursa

Luka Tetičkovič / Novice Svet24

Dve hiši naprej stoji vila, ki je trenutno v lasti Igorja Štembergerja, prvega moža borznoposredniškega podjetja Ilirike. Štemberger je bil med redkimi zmagovalci trgovanja z vrednostnimi papirji v času tranzicije. Vendar bo tako pridobljeno premoženje kmalu moral predati državi, ki sedi na njegovi nepremičnini; 1,3 milijona težka hipoteka visi nad vilo, ki meri 420 kvadratov. Vila je trenutno v precej slabem stanju.

420.502evrov po oceni Gursa

Luka Tetičkovič / Novice Svet24

209 kvadratov uporabne površine obsega vila na začetku Rožne doline.

406.039 evrov po oceni Gursa

Luka Tetičkovič / Novice Svet24

Nedavno obnovljena vila v neposredni bližini študentskega naselja obsega 229 kvadratov, v njej pa so prijavljene štiri stanovanjske enote.

381.700 evrov po oceni Gursa

Samo eno stanovanjsko enoto ima vila, ki obsega zavidljivih 371 kvadratov uporabne površine. Da je ocena Gursa vilo precej podcenila, v tem primeru kaže vpisana hipoteka. Banka Sberbank je bila namreč pripravljena odobriti kredit v višini 600 tisočakov in kot jamstvo vpisati hipoteko na to nepremičnino.

366.737 evrov po oceni Gursa

Luka Tetičkovič / Novice Svet24

Vilo s tremi stanovanjskimi enotami na 255 kvadratih si lasti podjetje Lepota bivanja, ki se ukvarja z gradbeništvom.

353.667 evrovpo oceni Gursa

Luka Tetičkovič / Novice Svet24

Lično vilo v bližini študentskega naselja si lasti hrvaški košarkar Petar Skansi, ki je bil nekaj časa celo pomočnik hrvaškega ministra za znanost, izobraževanje in šport.

339.815 evrov po oceni Gursa

Luka Tetičkovič / Novice Svet24

Zgodovinska ironija je, da si Vidmarjevo vilo, kjer je bila ustanovljena protiimperialistična fronta, ki je kasneje prerasla v Osvobodilno fronto, zdaj lasti Zvezna republika Nemčija. V njej je urejena rezidenca veleposlanika, ki se lahko giblje na 230 kvadratnih metrih uporabne površine.

307.133 evrov po oceni Gursa

Luka Tetičkovič / Novice Svet24

Na repu razkošja Rožne doline smo zabeležili vilo v lasti lani preminulega Primoža Rodeta, nekdanjega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, ki ga je s te funkcije odnesla afera s kirurškimi mizami. V vili z eno bivalno enoto je na voljo 245 kvadratov bivalne površine.