Napaka in ovadba

Nov zaplet pred volitvami: na kandidatno listo vpisali mrtvega

G.G./STA
9. 5. 2018, 10.20
Posodobljeno: 9. 5. 2018, 10.22
Deli članek:

Znano je, zakaj je volilna komisija postojnske volilne enote delno zavrnila kandidatno listo Stranke slovenskega naroda (SSN).

Bobo

Na kandidatno listo so vpisali mrtvega človeka, osebo, ki je umrla že lani. V stranki pojasnjujejo, da je pri določanju kandidatne liste prišlo do napake. Zakaj in kako, niso znali natančno pojasniti, jim je pa žal, da se je zgodila. Volilna komisija bo kljub temu na policijo vložila predlog kazenske ovadbe.

Kakšna bo vsebina ovadbe in proti komu bo vložena, še ni znano, sporno pa utegne biti soglasje, ki ga morajo vloženim listam priložiti vsi kandidati za poslance.

Kandidatka dveh strank

To sicer ni edini zaplet, ki spremlja tokratne državnozborske volitve. Državna volilna komisija bo tako danes obravnavala zaplet zaradi kandidatke Milene Babič, ki sta jo na listo za volitve v DZ uvrstili tako SD kot Andrej Čuš in Zeleni Slovenije.

Poleg tega pa so volilne komisije ob pregledu vloženih list zavrnile še nekaj drugih list v celoti, in sicer zaradi neizpolnjevanja 35-odstotne spolne kvote. Listo Kangler & Primc - Združena desnica so zavrnili v novomeški in kranjski volilni enoti, listo Združene levice in Sloge pa v volilni enoti Celje.

Medtem ko je vrhovno sodišče že pritrdilo odločitvi novomeške in celjske volilne komisije, pa bodo predstavniki Združene desnice danes vložili še pritožbo na določitev volilne komisije Kranj. Tako Združena levica in Sloga kot koalicija Združena desnica pa bosta pravico iskali še na ustavnem sodišču.