2 milijona evrov

Scotland Yard išče zloglasnega Vinka, ki sliši tudi na ime Juro

S.R.
9. 5. 2018, 10.20
Posodobljeno: 9. 5. 2018, 10.27
Deli članek:

Britanski Scotland Yard je na lovu za enim najbolj razvpitih tatov iz vrst kriminalne združbe Pink Panter.

Londonska metropolitanska policija
Razvpiti zmikavt draguljev Vinko ali Juro.

Hrvaškega državljana Vinka Osmakčića, ki ga povezujejo z zloglasno kriminalno združbo Pink Panter, iščejo v povezavi s »predrzno« krajo treh diamantnih prstanov na prireditvi v domu starostnikov Royal Hospital Chelsea v Londonu, izvršeno 4. julija lani.

Osmakčića, ki naj bi uporabljal več različnih identitet, sumijo, da je bil v zadnjih desetletjih vpleten v številne rope diamantov po vsej Evropi. Trije diamantni prstani, ki so lani »izginili« na prireditvi Masterpiece London, so skupaj sicer vredni več kot 2 milijona evrov.

»Šlo je za dobro načrtovano in predrzno tatvino, ki so jo izvedli sredi sejma umetnin, polnega obiskovalcev,« je povedal vodja preiskave Chris Taylor. Scotland Yard je zdaj objavil fotografijo osumljenca, s katero mu želijo priti na sled. »Zelo verjetno je, da je Osmakčić zapustil Združeno kraljestvo in da se nahaja nekje v Evropi,« je pojasnil in dodal, da se morda skriva tudi pod imenom Vinko Tomić ali Juro Markelić.

Združba Pink Panter je po navedbah Interpola odgovorna za rope v kar 26 evropskih državah, v žepe pa so pospravili dragulje v skupni vrednosti skoraj 300 milijonov evrov. Že samo med ropom draguljarne Graff v Londonu leta 2003 so jo pobrisali z diamanti v vrednosti 25 milijonov evrov. Večina osumljencev, stari naj bi bili nekje med 40 in 55 let, prihaja iz Balkana, zlasti Srbije, Hrvaške oziroma Črne gore.