Tesla

Klientelizem in poslovne napake Elona Muska

B.K.
9. 5. 2018, 09.59
Posodobljeno: 9. 5. 2018, 10.02
Deli članek:

Delničarji avtomobilskega podjetja Tesla so nezadovoljni s sorodniki in prijatelji ustanovitelja Elona Muska, ki sedijo v upravi podjetja.

Reuters
Elon Musk je ustanovitelj Tesle, SpaceX in SolarCity.

CtW Investment Group – podjetje, ki upravlja pokojninske sklade in zastopa nekatere Tesline investitorje, je javno pozvalo delničarje podjetja, naj na prihajajoči letni seji delničarjev odrečejo podporo trem osebam, ki trenutno zasedajo mesta članov uprave. Na tapeti so Antonio Gracias – zasebni investitor in Teslin neodvisni direktor, James Murdoch – sin medijskega magnata Ruperta Murdocha in predsednik uprave medijske multinacionalke Twenty-First Century Fox, ter Kimbal Musk – Elonov mlajši brat, poroča finančni portal Bloomberg.

“Tesla ni uspela doseči pomembnih proizvodnih ciljev, zato se je njena nekdanja profitabilnost preobrnila,” je v pismu Komisiji za vrednostne papirje in borzo zapisal izvršni direktor CtW Dieter Waizenegger. “A namesto, da bi priznali potrebo po samostojnem in učinkovitem vodenju uprave, so v imenovanje [delničarjem] ponovno predlagali tri direktorje, ki utelešajo nesposobnost razvoja.”

Waizenegger je v pismu sicer pohvalil Teslo kot "uspešnega inovatorja z okoljskim poslanstvom," a je dodal, da za nadaljnji razvoj potrebuje bolj učinkovito in transparentno vodenje. Da trenutno vodstvo družbe za zahtevno delo ni usposobljeno, po njegovem mnenju dokazujejo varnostni problemi v montirnici Tesle v Kaliforniji, smrtne žrtve zaradi napak v avtopilotnem sistemu Teslinih avtomobilov in sodni postopki zaradi spornega prevzema družbe SolarCity.

Reuters
45-letni Kimbal Musk je mlajši brat južnoafriškega izumitelja in poslovneža Elona Muska. Primarno se je ukvarjal s kuhinjo.

Kaj vse gre narobe?

Da je Muskovo podjetje v težavah, je jasno. Lani so tako zmanjšali obseg lastnega kapitala za skoraj 4 milijarde ameriških dolarjev, večino so ga investirali v projekt prvega masovno proizvedenega električnega avtomobila Tesla Model 3, ki pa je zamudil več zastavljenih ciljev. Zdaj se pojavljajo celo ugibanja, ali ima družba sploh dovolj kapitala za zaključek zastavljenega projekta.

Po mnenju Waizeneggerja, pa tudi nekaterih investitorjev (12-odstotni delničar Jing Zhao je predlagal celo odstavitev samega Elona Muska), je problem dvojen. Najprej so za slabo poslovanje odgovorni člani uprave brez izkušenj v avtomobilski industriji, izbrani na podlagi družinskih ali osebnih vezi. Antonio Gracias, ki je Teslin direktor že od leta 2007, je Muskov osebni prijatelj, z njim pa se pozna preko investicij v Muskov prvotni projekt spletnega plačevanja PayPal. James Murdoch, ki prav tako nima izkušenj z avtomobilsko in proizvodno industrijo, vodi namreč medijske družbe, ima sicer za sabo dolgo zgodovino škandalov: od vdorov v telefone in policijskih podkupovanj družbe News UK, do tožb zaradi spolnega nadlegovanja v družbi Twenty-First Century Fox. Kimbal Musk pa nima izkušenj ne z avtomobili, ne z delovanjem v upravi podjetja. Leta 2013 je postal direktor prehrambene družbe Chipotle Mexican Grill, a so delničarji že naslednje leto zavrnili njegov kompenzacijski načrt, delnice podjetja pa so strmo padle.

Odgovornost pa je tudi na Musku osebno, ki se ne more osredotočiti na en projekt. “Muskov razpršen fokus – je tudi predsednik uprave [vesoljskega podjetja] SpaceX, zagovornik [tehnologije] hyperloop, očitno pa bo ustanovil tudi podjetje s sladkarijami – uprava sestavljena iz njegovih družinskih članov in prijateljev, še poslabša, namesto, da bi ga zamejila,” še piše Waizenegger. Posebej problematično je njegovo vztrajanje pri prevzemu družbe SolarCity, ki ga je pomagal soustanoviti Musk, z Graciasom pa si lastita tudi delnice. Leta 2016 je Tesla tako na Muskovo zahtevo kupila podjetje SolarCity za 2 milijardi ameriških dolarjev, s tem pa je pridobila tudi slabe 3 milijarde njegovih dolgov, del katerih bo potrebno kmalu poplačati. Teslini delničarji legalnost prevzema SolarCityja izpodbijajo na sodišču.