Alarmantno

Šest otrok na psihiatriji zaradi nevarnega "osvežilca zraka", ki to ni

R.T.
9. 5. 2018, 10.36
Posodobljeno: 9. 5. 2018, 11.13
Deli članek:

Pod krinko osvežilca zraka se otroci drogirajo. V razmiku treh dni so na zdravljenje psihiatrično bolnišnico sprejeli šest otrok, starih od 13 do 17 let.

Profimedia
V treh dneh so v bolnišnici sprejeli kar šest otrok.

Pred desetimi dnevi je več mladoletnih otrok zaradi tako imenovanega osvežilca zraka (izdelek, ki vsebuje tudi rastline, ki so prepojene z zelo nevarnim derivatom THC) pristalo na Zavodu za psihiatrijo otrok in adolescentov pod okriljem osiješke bolnišnice.

"Otroke, za katere smo poskrbeli pri nas, več dni muči strah, da jih bo nekdo napadel, ne morejo spati, slišijo različne glasove, pravijo, da jim glas govori, da jih bo nekdo ubil, mislijo, da bodo poškodovali sami sebe, si odtrgali roko in podobno ... To so grozljive situacije," je za Jutarnji list dejala doc. prim. dr. Katarina Dodig Ćurković.

Šest otrok, starih med 13 in 17 let, so v bolnišnico sprejeli v razmiku treh dni. Čeprav gre za mladoletnike, je zdravnica prepričana, da je prav zaradi starosti žrtev o teh dogodkih treba javno govoriti.

"Šest primerov v kratkem času je znak za alarm. Če se na to ne opozori in javno ne objavi, bi bilo, kot da se to sploh ni zgodilo. O tem je treba govoriti, še prej pa rešiti problem nakup teh snovi, ki so otrokom dostopne enako kot sladkarije. Šokirani smo bili, ko je k nam zaradi tega prišel 13 let star otrok, za deklico, staro 15 let in pol, pa smo zdaj izvedeli, da je že pred dvema letoma uživala marihuano, 'osvežilce' in ekstazi. Zdaj jo sumimo, da je uživala 'osvežilec', kanabis in LSD", je še dejala zdravnica. Leta 2015 je zaradi kajenja t.i. osvežilca umrl 15-letni fant iz Zagreba.

Med šestimi otroci, ki se trenutno zdravijo, so tudi takšni, ki so 'osvežilec' poskusili prvič, saj so jih v to prepričali prijatelji. 

Osvežilec zraka je mogoče kupiti legalno in v prosti prodaji, zdravniki pa znova in znova opozarjajo, da ne gre za osvežilec, ampak sintetično drogo zelo močnega (tudi življenju nevarnega) derivata THC. Z derivatom prepojene suhe rastline se nahajajo v 'osvežilcu', otroci pa jih nato zmešajo s tobakom, zvijejo in pokadijo. 

Zdravnica je še dejala, da so jim otroci povedali, da je šlo za grozno izkušnjo, ki je ne želijo več ponovili. Ker posebnega testa za preverjanje prisotnosti 'osvežilcev zraka' ni, so zdravniki za to, kaj so otroci kadili, izvedeli od njih. Otroci so jim še povedali, da so osvežilci dostopni "na vsakem koraku", tudi cena izdelka je zelo nizka. 

"Situacija je alarmantna in vse, ki le mirno opazujejo, kaj se dogaja, bi enkrat odpeljala k nam na oddelek, da sami vidijo posledice in si zamislijo, da bi bil to lahko njihov otrok," je odločna dr. Dodig Ćurkovićeva. Pri tistih, ki kadijo snov iz "osvežilca", se lahko pojavi še občutek hitrega utripanja srca (tahikardija), rdečica, občutek dušenja, agresija, paranoidnost, na dogodke okoli sebe pa se odzivajo zelo burno. Vsi ti znaki trajajo teden dni.