Napačno citira kazenski zakonik

"Ugledna pravnica" Cerarja ovadila zaradi spolnega nasilja

T.L.
12. 4. 2018, 10.27
Posodobljeno: 12. 4. 2018, 10.39
Deli članek:

Dijana Đuđić v kazenski ovadbi, ki jo je vložila zoper Mira Cerarja, napačno citira kazenski zakonik.

Reuters
Cerar: Obljubil sem, da bo spremenjena zakonodaja za nagrajevanje vrhunskih dosežkov športnikov

Poročali smo, da je Dijana Đuđić, ki jo slovenska javnost pozna zaradi sklenjene posojilne pogodbe s stranko SDS, zoper predsednika vlade Mira Cerarja na ljubljansko okrožno državno tožilstvo vložila kazensko ovadbo. 

Ob tem pa se je očitno "ugledna pravnica", kot o sebi zapiše Đuđićeva, med pisanjem ovadbe nekoliko zmedla. Dokumenti, ki so jih prejeli v uredništvo Večera, kažejo, da Đuđićeva v kazenski ovadbi napačno citira kazenski zakonik. Navaja namreč, da je utrpela škodo zaradi žaljive obdolžitve in razžalitve, pri tem pa citira 171. člen kazenskega zakonika, ki govori o spolnem nasilju. Žaljiva obdolžitev je zakonsko urejena v 160. členu kazenskega zakonika.

Pravilno v ovadbi pa citira 158. člen, ki ureja razžalitev.

Kot smo poročali, je kazensko ovadbo Đuđićeva vložila zaradi besed, ki jih je premier, ki opravlja tekoče posle, konec marca izrekel v intervjuju za portal Siol.net: "To si želim videti v naši družbi, ne pa da predsednik SDS podpiše nezakonito pogodbo za 450 tisoč evrov, in to celo z neko gospo, ki je v kriminalni združbi. Zgodi se nič. Gre na televizijo in pojasni, da je vse v redu. To zame ni sprejemljivo." S tem jo je, kot je v ovadbi zapisala Đuđičeva, naklepno in zlonamerno javno degradiral ter zagrešil kaznivi dejanji razžalitve in žaljive obdolžitve. Z besedami, da je v kriminalni združbi, jo je namreč Cerar naklepno žaljivo obdolžil z namenom, da bi ji povzročil večjo poslovno škodo in okrnil njen ugled kot priznane pravnice, je prepričana.

Đuđićeva v ovadbi trdi, da je zaradi Cerarjevih besed izgubila veliko strank, ki so slepo verjele njegovim besedam. "Žalostno je, kako je lahko nekdo v Sloveniji predsednik vlade, ki naklepno izvaja kazniva dejanja in je za povrh še doktor pravnih znanosti," je ob koncu ovadbe, ki so jo objavili na Večeru zapisala pravnica, ki pa je med pisanjem kazenske ovadbe napačno citirala slovensko zakonodajo.