Puščavski prah

Iz Sahare kar po zraku čez meje; obarva vam lahko avtomobile

G.G.
12. 4. 2018, 08.01
Posodobljeno: 12. 4. 2018, 08.25
Deli članek:

Južni vetrovi bodo danes skupaj z dežjem prinesli saharski prah vse do srednje Evrope, pravijo na Agenciji za okolje (Arso). Opaziti bi ga morali tudi v Sloveniji.

Profimedia
Tako je bilo na Kreti 22. marca. Do naših krajih nikoli ne prinese tolikšnih količin saharskega peska.

I.D.
Posledice puščavskega peska, ki ga je nad naše kraje prineslo marca lani.

Gre za pojav, ki ga v naših krajih zabeležimo nekajkrat na leto, ko pihajo močni južni vetrovi in se nad zahodnim Sredozemljem in severno Afriko oblikuje ciklonsko območje. Prah opazimo ob padavinah in te bodo danes kar pogoste. Če ga je dovolj, ga je najlažje mogoče opaziti na belih predmetih, recimo na sveže opranih belih avtomobilih.

Kot rečeno, četrtek bo predvsem v zahodni in osrednji Sloveniji občasno deževen, na vzhodu bodo krajevne padavine, med katerimi ni izključena kakšna nevihta, možne predvsem popoldne. Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 15, na vzhodu do 20 °C.
Jutri bo na zahodu pretežno oblačno, drugod bo delno jasno. Pihal bo jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo večinoma od 7 do 12, najvišje dnevne od 16 do 20, na severozahodu okoli 13 °C.

Od t.i. vikenda bo lepša sobota. V soboto bo povečini sončno z nekaj koprenaste oblačnosti. V nedeljo bo zmerno do pretežno oblačno, tu in tam so možne manjše padavine. Nekaj sonca bo na Primorskem, kjer bo pihala šibka burja. Toplo bo.