Ni več upanja

23-mesečni Alfie izgubil zadnjo bitko, določen je dan, ko bo moral umreti

S.R.
11. 4. 2018, 21.37
Posodobljeno: 11. 4. 2018, 21.41
Deli članek:

Višje sodišče v Liverpoolu je določilo datum, kdaj morajo v bolnišnici z aparatov, ki ga ohranjajo pri življenju, odklopiti na smrt bolnega Alfieja.

Osebni arhiv
Alfie trpi za nepojasnjeno degenerativno možgansko boleznijo.

23-mesečni dojenček Alfie Evans, ki zaradi nepojasnjene degenerativne možganske bolezni v bolnišnici v Liverpoolu priklopljen na aparate leži že vse od decembra 2016, se je znašel sredi pravnega spora med njegovima staršema, ki ga želita ohraniti pri življenju, in bolnišnico, ki meni, da je vsako nadaljnje zdravljenje "brezplodno."

Višje sodišče je že februarja odločilo, da lahko v bolnišnici prenehajo z zdravljenjem nesrečnega malčka, zadnji žebelj v njegovo krsto pa je marca zadalo Evropsko sodišče za človekove pravice, ki ni uslišalo pritožbe staršev. Kate James in Tom Evans sta namreč želela, da bi Alfieja premestili v pediatrično kliniko Bambino Gesu v Rimu, kjer da bi ga znova pregledali in mu poskušali postaviti diagnozo.

Profimedia
Alfiejeva starša Kate in Tom.

Realnost je nepravična

Sodišče je danes določilo datum, kdaj se bo dokončno poslovil Alfie, vendar ga iz pravnih razlogov ne more razkriti. Sodnik Anthony Hayden je danes povedal še, da so ga že med februarskim odločanjem prepričali medicinski dokazi, ki so kazali, da bi bilo vsako nadaljnje zdravljenje »brezplodno.« Pojasnil je, da je na žalost »strašna realnost« tega, kar se je zgodilo Alfieju, »globoko nepravična«, vendar da »zdaj potrebuje kakovostno paliativno oskrbo.«

Odvetnik skrušenih staršev je po zadnji odločitvi dejal, da so seveda izjemno razočarani, vendar da še vedno proučujejo, ali jim je na voljo še kakšno pravno sredstvo. »Čeprav kot kaže ni razloga za upanje, vseeno slavimo Alfiejevo življenje. Moje misli in molitve so danes s Kate in Tomom,« je še dejal. Otroška bolnišnica Alder Hey, kjer leži Alfie, je medtem na svoji spletni strani zapisala: »Razumemo, da Alfiejeva starša trenutno preživljata težko obdobje, zato prosimo, da spoštujete njuno pravico do zasebnosti.«