Kulinarična delavnica

Pekoče koprive za slastne juhe in zdrave smutije

Z.F. / Novice Svet24
11. 4. 2018, 21.30
Posodobljeno: 11. 4. 2018, 21.44
Deli članek:

Koprive so tisti "plevel", ki ga noben vrtnar ne mara preveč, čeprav so izjemno uporabne za pripravo škropil in gnojil. To pa še zdaleč ni vse, izjemno cenjene so v zdravilstvu in tudi v kulinariki ne zaostajajo.

Dreamstime
Kot prilogo lahko postrežete krutone, odlično se k juhi priležejo tudi fritati, ki jih pripravite iz palačink.

Tokrat se bomo uporabi kopriv tako z vrtnarskega kot tudi z zdravstvenega vidika nekoliko izognili in se osredotočili na uporabo kopriv v kulinariki. K njihovi uporabi se bomo gotovo še pogosto vrnili, za začetek pa si je dobro zapomniti, da so izjemno zdrave, njihovi različni pripravki pa se uporabljajo za blaženje simptomov, povezanih z ledvicami in sečili. Sploh mlade koprive so izjemno okusne v jedi, ki je podobna špinači.

Priloga iz kopriv

Sestavine za 4 osebe: 400 g kopriv, žlica moke, 1 dl mleka, 2 žlici kisle smetane, sol in poper po okusu, 2 stroka česna, 2 žlici olivnega olja, manjša čebula. Priprava: za pripravo špinače iz kopriv uporabite le zgornje vršičke kopriv. Operite jih pod tekočo vodo, nato pa pokuhajte v majhni količini vode. V tem času na olju prepražite čebulo. Koprive malo odcedite in jih dodajte v kozico s čebulo, nekoliko popražite in zalijte z mlekom. Mešanico nato pretlačite s paličnim mešalnikom in ji dodajte žlico moke. Pokuhajte, da se vse skupaj lepo zgosti, potem dodajte strt česen, sol in poper. Premešajte. Tik preden boste špinačo odstavili z ognja, dodajte še kislo smetano. Dobro je vedeti: vode, v kateri so se kuhale koprive, nikar ne zavrzite, saj vsebuje številne rudninske snovi. Ohlajeno lahko pijete kot čaj, dodate v zelenjavne smutije ali uporabite pri pripravi zelenjavnih juh.

Dreamstime
Krepčilen smuti iz kopriv bo poskrbel za razstrupljanje in še več energije.

KREPKA JUHA IZ KOPRIV

Prečistite in poživite telo z okusi iz narave.

Sestavine za 4 osebe: 400 g kopriv, večji por, 3 stroki česna, 20 g masla, 7 dl jušne osnove, 1,5 dl smetane za kuhanje, ščepec soli, popra in muškatnega oreščka. Priprava: koprive operete in jih za 10 minut pokuhajte v treh decilitrih vode. Odcedite in shranite. Vodo prihranite. V kozici razpustite maslo in prepražite na kolobarje narezan por. Dodajte koprive in dušite 10 minut, na koncu dodajte še strt česen in malce popražite. Zalijte s tekočino, v kateri so se kuhale koprive, in dodajte še jušno osnovo ter kuhajte dodatnih 10 minut. Potem s paličnim mešalnikom zmešajte sestavine. Dodajte smetano, sol, poper in muškatni orešček.