Pester pedigre

Kraljica Elizabeta je potomka preroka Mohameda, pravi strokovnjak

S.R.
9. 4. 2018, 11.30
Posodobljeno: 9. 4. 2018, 11.37
Deli članek:

Maroški časnik se je zakopal v družinsko drevo kraljice Elizabete in zaključil, da je potomka samega preroka Mohameda.

Profimedia
Po žilah se ji poleg modre bojda pretaka še kri očeta islama.

Pri časniku Al-Ousboue so proučili razvejano drevo britanske kraljice Elizabete II., v katerem naj bi iz ene grče kukal sam oče islama, prerok Mohamed. Teza sicer ni nova, saj so nekaj podobnega v svoji študiji iz leta 1986 trdili že pri družbi Burke's Peerage, britanski avtoriteti na področju kraljevega rodovnika, vendar je zdaj v svoja jadra ujela nekaj svežega vetra, ko je časnik domnevno proučil zadnjih 43 generacij kraljeve družine.

Če jim gre verjeti, je kraljica z Mohamedom povezana prek Riharda Conisburgha, grofa Cambriškega, ki je ledino oral v 14. stoletju, srednjeveške islamske Iberije Al Andaluz ter končno Fatime, Mohamedove hčerke.

»V Britaniji so aretirali človeka iz dinastije Hašemitov, ki so ga prisilili k spreobrnitvi v krščanstvo. Bil naj bi dedek kraljice Elizabete,« je nekdaj dejal Ali Gomaa, nekdanji veliki mufti v Egiptu. Vodja založništva pri Burke's Peerage je že leta 1986 na takratno premierko Margaret Thatcher naslovil pismo, v katerem je zapisal, da se »kaj malo Britancev zaveda, da se po kraljičinih žilah pretaka kri Mohameda. Vendar so na to dejstvo ponosni vsi muslimanski verski voditelji.«

Poročilo o domnevni povezavi med kraljico in očetom islama je bilo deležno precej mešanih odzivov. Medtem ko so nekateri »novico« sprejeli odprtih rok, drugi opozarjajo, da gre za prebrisano miškulanco, katere edini cilj je s pomočjo muslimanske vezi znova oživiti zamisel o britanskem imperiju. »Gradi most med našima dvema religijama in kraljestvoma,« pa pravi Abdelhamid Al-Aouni, strokovnjak za genealogijo in avtor nedavnega članka v časniku Al-Ousboue.