izživljanje

Za Srbe zahtevajo dosmrtno kazen

U.K./Novice Svet24
11. 4. 2018, 20.30
Deli članek:

Julija lani so na grškem otoku Zakintos ubili Američana Bakarija Hendersona. In zdaj ta krvava zgodba počasi dobiva epilog.

Facebook
Henderson je dobil več kot 20 udarcev z nogo v glavo.

Dvaindvajsetletni Bakari Henderson se je takrat v baru Barkod zapletel v prepir z nekaj gosti. Po informacijah grške policije naj bi se želel fotografirati z natakarico. Eden od osumljencev, 33-letni Srb, naj bi nato Hendersona udaril, on pa je s steklenico zamahnil po mizi. Za njim se je pognalo do 15 moških in zunaj so ga pretepli do smrti.

Facebook
Vsi napadalci so polnoletni, večina pa ni imela kriminalnih kartotek.

Pretep in uboj

Hendersona so napadalci ujeli pred lokalom in ga začeli pretepati. Preiskava je razkrila, da je Henderson umrl 11 sekund po udarcu v glavo. Tega naj bi sicer dobil z nogo, preiskava pa je pokazala, da je imel eden od napadalcev na roki tako imenovani bokser. Napadalci so nesrečnega Hendersona pretepali še po tem, ko je izgubil nezavest, in celo ko je bil že mrtev. »Ko je mladenič nezavesten padel po tleh, sta sledila še dva udarca z nogo v njegovo glavo, nato pa se je nad truplom izživljal še deseti napadalec, ki je za zdaj neidentificiran. Skupaj je Bakari prejel več kot 20 udarcev z nogo v glavo,« je zapisano v poročilu grške policije.

Aretacije

Grški policisti so poleg dveh glavnih osumljencev, Amira Omerdžića(32), britanskega državljana srbskega porekla, ki je v baru delal kot reditelj, in grškega natakarja G. S. (34), prijeli še šest Srbov: Sinišo Petrovića (22), Nemanjo Petrovića (18), Miloša Ilića (18), Nenada Jovanovića (22), Stefana Stojanovića (21) in Miloša Senića (25). Nekaj dni po umoru so aretirali tudi Dušana Rakovića (33), ki naj bi bil eden izmed glavnih udeležencev uboja in se je skrival v najetem apartmaju. Prva šesterica Srbov sicer nima kriminalnih kartotek.

Facebook
Bakari Henderson je od otroštva sanjal, da bo odšel v Grčijo in tako dobil novo idejo za lastno modno kolekcijo.

Sojenje

Sodišče je pred dvema dnevoma zaključilo, da so ameriškega državljana napadli z namenom, da ga ubijejo. Zato tožilstvo za sedem vpletenih oseb zahteva dosmrtno kazen, dvema pa naj bi sodili za pomoč pri uboju. Lahko se sicer tudi zgodi, da jih bo Grčija izročila ZDA, torej obstaja celo možnost, da jim bodo sodili tam.