POSLOVANJE STRANK

Katera politična stranka je najbogatejša?

Matej Klarič / Novice Svet24
11. 4. 2018, 19.20
Deli članek:

Pred bližajočimi se volitvami bo za uspeh na njih treba nekaj denarja vložiti tudi v promocijo strank. Preverili smo, koliko denarja imajo politične stranke in katere poslujejo najbolje.

Bobo
Cerarjeva in Janševa stranka skupaj dobita iz proračuna več denarja kot vse ostale stranke skupaj.

Zmaga Cerarjeve SMC pred skoraj štirimi leti je stranki prinesla velike proračunske prihodke. Stranki bo takratni uspeh v štirih letih prinesel skoraj tri milijone evrov proračunskih prihodkov.

Cerarjeva stranka gre zahvaljujoč uspehu na zadnjih državnozborskih volitvah na volitve v dobri finančni kondiciji.

Poleg lanskih skoraj 730 tisoč evrov denarja, ki so ga dobili zaradi tega uspeha, pa je stranka dobila dodatnih 324 tisoč evrov iz proračunov lokalnih skupnosti zaradi uspehov na lokalnih volitvah. Članarine so stranki prinesle še 29 tisoč evrov, donacije pa dodatnih 25 tisoč evrov. Na volitve se odpravljajo s 744 tisoč evri denarnih sredstev. Zaradi slabšega rezultata, ki ga je mogoče pričakovati po volitvah, bodo njihovi prihodki v prihodnje mnogo manjši. Zato je tudi težko pričakovati, da bodo v stranki še vedno imeli okrog sedem zaposlenih (točen znesek je iz poročil nemogoče razbrati, ker se v njih beleži samo število ur), ki v povprečju dobijo 3083 evrov.

Vsi prihodki parlamentarnih političnih strank v letu 2017.

Janševa stranka z drago nepremičnino

Tudi Janševa SDS se nad višino sredstev ne more pritoževati. Na leto zaradi rezultata na državnozborskih volitvah dobi 460 tisoč evrov. Le 30 tisočakov manj pa dobi na račun rezultatov lokalnih volitev. Lani so 106 tisoč evrov zbrali s članarinami, še 107 tisoč pa z dotacijami. V nasprotju s SMC, ki nima posojil, imajo sami 294 tisoč evrov visok kredit. Kot pa je znano, so želeli pred volitvami najeti še en skrajno sporen kredit pri Dijani Đuđić iz Republike Srbske v vrednosti 450 tisoč evrov. Ker je bila izposoja tega kredita nezakonita, so na koncu odstopili od pogodbe. Organi pregona pa ta kredit še preiskujejo. Stranka ima sicer poleg tega na Trstenjakovi tudi 1,7 milijona evrov vredno poslovno stavbo, za katero so kredite skoraj že odplačali. V SDS so imeli lani sicer približno tri zaposlene, ki so v povprečju dobili 3322 evrov bruto.

Finančna sredstva prejemajo tudi stranke, ki so zunaj parlamenta, če so osvojile vsaj 1 odstotek glasov. Obenem pa lahko vse stranke sredstva prejemajo tudi zaradi uspeha na lokalni ravni. Podjetja od leta 2013 strankam ne morejo več dajati denarja zaradi nevarnosti korupcije. Fizične osebe pa lahko strankam posodijo do 15.800 evrov. Sredstva iz proračuna naj bi tako strankam zagotavljale možnosti za nemoteno delovanje, ki ne bi bilo pod vplivom raznoraznih vplivnih lobijev, ki bi na ta način vplivali na oblikovanje zakonodaje in politične prakse.

Židanovi več dobijo na lokalni ravni

Po višini sredstev strankama sledijo Socialni demokrati, ki več sredstev kot iz proračuna (204 tisoč evrov) dobijo zaradi uspeha na lokalni ravni (302 tisoč evrov). Da imajo poleg SDS tudi v SD močno bazo članstva, dokazuje višina zbranih članarin. Iz tega vira so namreč dobili le dva tisočaka manj od SDS. Z donacijami pa so zbrali 26 tisoč evrov, kar je tisoč evrov več od SMC. V stranki je bilo zaposlenih približno osem ljudi, ki so imeli nižje plače kot v zgoraj omenjenih strankah. Povprečni mesečni stroški na zaposlenega so znašali 2413 evrov bruto. Stranka ima sicer še vedno za 402 tisoč evrov posojil, ki so v veliki meri posledica kreditov, ki jih je stranka najela v volilni kampanji 2008, ko je Borut Pahor postal premier. Tudi Pahor je v preteklosti priznal, da njegovo vodenje vlade ni bilo najbolj uspešno. Ker so bile predčasne volitve in ker je na novih volitvah dosegla slabši rezultat, je bilo odplačevanje kreditov oteženo.

Z visokim posojilom tudi Desus

Na četrtem mestu največjih prejemnikov je Erjavčev Desus, ki iz proračuna dobi 379 tisočakov. Na lokalni ravni upokojenska stranka zbere 219 tisoč evrov, iz članarin so lani zbrali še 29 tisoč evrov, z donacijami pa zgolj štiri tisoč evrov. Stranka je imela, sodeč po poročilu, le enega zaposlenega, ki je zaslužil 3152 evrov bruto. Tudi oni imajo posojilo v višini 225 tisoč evrov.

Nova Slovenija, ki jo dva meseca vodi Matej Tonin, je lani zbrala 499 tisoč evrov. Od tega so nekaj več kot polovico dobili iz proračuna (200 tisoč evrov) in nekaj manj iz proračunov lokalnih skupnosti (195 tisoč evrov). Od članarin so dobili 77 tisoč evrov, donacije pa so jim nanesle dodatnih 20 tisočakov. Stranka ima posojila v višini 21 tisoč evrov.

V Levici dobijo daleč najmanj sredstev, saj so se proračunska sredstva lani delila na tri stranke. Državni proračun jim je tako prinesel 58 tisoč evrov, prihodki na lokalni ravni pa zgolj 15 tisoč evrov. Med zunajparlamentarnimi strankami finančno zelo dobro kaže SLS, ki si je samo lani ustvarila za 183 evrov presežkov prihodkov nad odhodki, vse skupaj pa imajo kar 334 tisoč evrov rezerve, kar je dobra popotnica za prihajajoče volitve, ko želijo spet priti v parlament.