MALOMARNOst

Največ smeti je ob cesti proti mejnemu prehodu

Monika Levanič / Štajerski tednik
12. 4. 2018, 07.00
Deli članek:

Nekateri očitno še vedno ne premorejo niti osnovne ekološke ozaveščenosti. V Cestnem podjetju Ptuj opažajo, da so smeti ob cesti še vedno zelo pereč problem naše družbe.

ml
Najbolj zasmeteni odseki so na relaciji Šentilj–Maribor–Ptuj–Gruškovje, Trate–Lenart–Ptuj in ob glavnih cestah na Koroškem.

Posamezniki očitno smeti še vedno malomarno odvržejo skozi okna svojih vozil. »Kot lahko vsi uporabniki cest ugotovijo, se ob cestah pojavlja veliko smeti. Velik problem s smetmi so predvsem ceste, ki so bolj prometno obremenjene. Opažamo namreč, da veliko ljudi odmetava smeti kar iz avtomobilov ali pa jih pušča na parkiriščih ob cestah. Z veliko količino smeti so obremenjeni tudi odseki cesti, ki vodijo v smeri proti mejnim prehodom z Republiko Hrvaško. Ugotavljamo tudi, da posamezniki smeti od doma ali z vikendov deponirajo kar v bližini cest. Iz tega lahko ugotovimo, da ponekod še vedno ni urejeno pobiranje smeti iz gospodinjstev,« je pojasnil Dušan Sagadin iz Cestnega podjetja Ptuj, ki je še dodal, da se v posameznih primerih srečujejo tudi s kosovnimi odpadki, kot so jogiji in podobno, ki jih nemarneži odložijo ob cestah. Po njegovih besedah pa smetilcev ni mogoče odkriti.

VČASIH KOGA PRIJAVIJO

Čistiti obcestje in odvožati smeti s počivališč so delavci ptujskega podjetja začeli takoj po končani zimski službi. Aktivnosti intenzivno izvajajo v pomladanskem času, občasno pa tudi v preostalem delu leta.

Tudi na Direkciji RS za ceste poročajo, da je smeti ob cestah veliko. Predvsem so moteči kosovni odpadki v gozdovih ob cesti. Kot opažajo, se količina smeti v obcestnem pasu bistveno ne spreminja. »Opažamo tudi, da če postavimo več košev na postajališčih, prinašajo tudi več smeti. Zelo velik delež odpadkov odložijo domačini v bližini opremljenih počivališč, velikokrat prinesejo odpadke v vrečah. Na osnovi najdenih dokumentov v smeteh koncesionarji občasno tudi prijavijo posamezne povzročitelje pristojni inšpekciji, vendar povratne informacije o ukrepih direkcija nima. Prav tako opažamo, da mnogo udeležencev v prometu smeti še vedno odmetava iz prevoznih sredstev,« so sporočili.

ZA ODVOZ POL MILIJONA EVROV

Pobiranje in odvoz odpadkov sta nas ob državnih cestah in parkiriščih lani stala skupaj več kot 586.000 evrov (244.470 evrov za čiščenje obcestnega pasu in 341.741 za čiščenje parkirišč skupaj z odvozom smeti). Koncesionarji količino pobranih odpadkov dokazujejo z dokumentacijo o tehtanju odpadkov in računom iz najbližjega centra za zbiranje odpadkov,« so dodali.