Posmrtno življenje

Novorojenček prijokal na dan štiri leta po smrti svojih staršev

S.R.
12. 4. 2018, 08.27
Posodobljeno: 12. 4. 2018, 08.33
Deli članek:

Nadomestna mati je povila sina mladega kitajskega para, ki je pred štirimi leti tragično umrl v prometni nesreči.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Starši Shen Jieja in njegove takratne partnerke Liu Xi, ki sta bila marca 2013 udeležena v smrtni prometni nesreči, so več let bili boj z bolnišnico in sodnimi mlini, da bi jim dovolili uporabo zamrznjenih zarodkov. Decembra so končno postali stari starši, ko je na dan prijokal novorojenček.

Par se je pred usodno nesrečo odločil za zdravljenje neplodnosti. Ker sta imela težave pri spočetju, sta se odločila za oploditev in vitro, ki se uporablja, kadar druge metode oploditve z biomedicinsko pomočjo niso uspešne. Oplojene zarodke sta zamrznila, vendar je bolnišnica v Nanjingu dostop do njih po njuni smrti onemogočila. Njuni starši so zato zoper bolnišnico sprožili tožbo, saj so si tako kot tragično preminuli par želeli nadaljevanje potomstva. Začela se je dolgotrajna sodna bitka. Ker se na Kitajskem s podobnim primerom, ko so starši želeli »podedovati« zarodke svojih otrok, še nikoli niso srečali, so bili soočeni s pravnim precedensom. Sodišče je na koncu odločilo v korist staršev.

Težavo jim je predstavljalo tudi dejstvo, da je nadomestno materinstvo na Kitajskem prepovedano, zato so morali pomoč poiskati drugje. Odločili so se za 27-letno nadomestno mater iz Laosa, ki je zdaj že starim staršem rodila zdravega sinčka. Ti so presrečni, da se njihov rod nadaljuje. »Nenehno se smeji. Ima hčerine oči, na splošno pa je bolj podoben očetu,« pravi Xijina mama, ki je vnučku nadela vzdevek » Tiantian,« kar v mandarinščini pomeni »sladek.« Jiejev oče je dodal, da bodo dečku usodo njegovih pravih staršev razodeli šele ko bo starejši, do takrat pa mu bodo govorili, da živita »na drugi strani morja.«