Nujna zamenjava

Salonitni vodovod ogroža zdravje prebivalcev Mežiške doline

G.G./STA
5. 2. 2018, 20.31
Posodobljeno: 5. 2. 2018, 20.31
Deli članek:

Ena od okoljskih težav Mežiške doline je ekološko sporen in dotrajan salonitni vodovod, je opozoril koroški poslanec SMC Danilo Anton Ranc

STA
Danilo Anton Ranc pričakuje, da se bo našel denar za sanacijo ekološko spornega vodovoda.

Dotrajan salonitni vodovod ogroža zdravje prebivalcev Mežiške doline, povzroča motnje v oskrbi z vodo in tudi ne zadostuje potrebam podjetij v dolini, je navedel Ranc.

Skupaj z župani so zato na pristojna ministrstva naslovili pobudo in zahtevo, da se zagotovijo sredstva za zamenjavo dotrajanega salonitnega vodovoda. "Prav sedaj potekajo intenzivni razgovori na medresorskem nivoju, da bi se po podobnem modelu kot za projekt Magna zagotovila sredstva za zamenjavo dolinskega vodovoda v višini osem milijonov evrov," je navedel Ranc.

Ob tem je menil, da bi moralo ministrstvo za okolje in prostor kot resorno ministrstvo zagotoviti celovit pristop do reševanja okoljske problematike v Mežiški dolini in skupaj z drugimi ministrstvi zagotoviti potrebna finančna sredstva.

Več denarja za boj proti svincu

Ranc je spomnil tudi na izvajanje ekološke sanacije s težkimi kovinami onesnažene Zgornje Mežiške doline in dejal, da so na zadnjem sestanku 26. januarja na ministrstvu za okolje in prostor skupaj z župani dosegli delni napredek, saj so izpogajali dodatnih 420.000 evrov za za ukrepe okoljske sanacije v dolini v letošnje letu.