Nemška pamet

Policisti zahtevajo dekriminalizacijo konoplje

G.G.
5. 2. 2018, 20.12
Posodobljeno: 5. 2. 2018, 20.12
Deli članek:

“V zgodovini človeštva ni bilo družbe, v kateri ljudje ne bi uporabljali drog. To je nekaj, kar moramo sprejeti,” pravi vodja Zveze nemških kriminalistov (BDK) Andre Schulz.

Revija Zarja

BDK se zavzema za odpravo kriminalizacije konoplje, saj po njihovem trenutni pravni sistem stigmatizira uživalce konoplje (marihuane) in omogoča kriminalno kariero preprodajalcem.

Prepoved po Schulzevi oceni in oceni njegovih kolegov ne daje rezultatov, zgolj obremenjuje delo policistov in sodišč. Bolj kot represija bi bila potrebna postopna legalizacija, regulacija trga s konopljo, vzgoja, informiranje o odgovorni uporabi konoplje in njenih škodljivih učinkih. Predvsem bi morali več pozornosti posvetiti mlajšim generacijam, ki se v šoli in na ulici srečajo z različnimi drogami.

Po nemški zakonodaji, ki se v malenkosti razlikuje od dežele do dežele, posest manjših količin marihuane (za osebno uporabo se šteje od 10 do 15 gramov) policisti praviloma ne obravnavajo kot kaznivo dejanje, ampak kot prekršek. Še vedno pa imajo možnost, da tudi manjše količine obravnavajo kot kaznivo dejanje.