meningokokna sepsa

Tragedija pri sosedih: v bolnišnici umrla 11-letnica

G.G.
5. 2. 2018, 17.05
Posodobljeno: 5. 2. 2018, 17.18
Deli članek:

V bolnišnici v hrvaškem Bjelovarju je v nedeljo umrla 11-letna deklica.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Deklico, ki je bila več dni bolna, so v bolnišnico sprejeli v nedeljo nekaj pred 18. uro, poroča Jutarnji list. “Dve uri smo poskušali rešiti njeno življenje. Storili smo vse, kar smo lahko, poklicali na pomoč dodatne specialiste, pripravili prevoz do Zagreba, a nismo uspeli,” je dejal namestnik direktorja bjelovarske bolnišnice Davor Malčić. Nekaj pred 20. uro se je deklici ustavilo srce, oživljanje ni prineslo želenega rezultata.

11-letnica je bila v zadnjem tednu doma, saj je prebolevala gripo. V nedeljo se ji stanje še poslabšalo, simptomi pa so kazali na razvoj težje infekcije.

Zdravniki so ocenili, da je deklica umrla zaradi meningokokne sepse – posebno hude oblike meningokoknega meningitisa. Gre sicer za bakterijsko bolezen, ki se začne z nenadno povišano telesno temperaturo, glavobolom, slabostjo, pogostim bruhanjem in otrdelim vratom.

Zdravniki so pozorni na člane družine nesreče deklice in njene sošolce. Vsi so bili deležni preventivne terapije, spremljali pa jih bodo še vsaj 10 dni, saj je toliko najdaljši čas od okužbe do izbruha bolezni. Za okužbo so najbolj dovzetni majhni otroci in mladostniki.