Potrebuje pomoč

FOTO: Pomagajmo Brini, da bo samostojno hodila

Gabrijel Toplak/Novice Svet24
5. 2. 2018, 19.20
Deli članek:

Staršem je zmanjkalo denarja za nakup opornic, ki stanejo 3000 evrov. Prepričani so, da bi vsakršna denarna pomoč prižgala lučko upanja za njeno zdravljenje in lepšo prihodnost.

osebni arhiv
Starši v Brinin napredek vlagajo veliko truda.

Nedolgo nazaj se je na uredništvo časopisa Novice Svet24 obrnila Špela, mamica šestletne deklice Brine. Deklice, ki je sicer zelo pozitivna, vedno vesela in nasmejana, a je kljub temu drugačna od vrstnikov. Novembra je upihnila šesto svečko, čeprav bi morala rojstni dan praznovati dva meseca in pol kasneje. Rojena je bila prezgodaj, pove mamica: »Rodila se je s cerebralno paralizo, ki je najbolj prizadela levo stran njenega telesa.« To pomeni, da potrebuje konstantne terapije. In na pomoč ji je priskočilo tudi mariborsko humanitarno društvo Maus.

Osebni arhiv
Brina vsak dan telovadi, da se enkrat končno postavi na noge in shodi.

Vsaj 150 evrov tedensko plačajo starši za njene terapije.

»Že v otroštvu bi naša Brina rada hodila v park, na tobogane, kjer se igrajo ostali otroci, se lovijo, igrajo skrivalnice, ona pa še niti shodila ni. Ampak odločila se je, da se nekega dne sama postavi na noge in shodi,« pravi Špela. Brina vsak dan pridno telovadi, da bi ji le uspelo.

»Zdravniki so nam dejali, da ima zelo malo možnosti, da bi do tega prišlo, a se nismo vdali v usodo. Z vztrajnostjo in željo, tudi z borbami z zdravstvenimi ustanovami in zdravniki, smo Brino pripeljali do njenih sanj. Prvega marca 2016 je imela v ZDA zahteven poseg, ki ji je omogočil, da je začutila celotno svoje telo. Takrat je prvič stala na svojih nogah, vendar je do njenih samostojnih korakov potrebno še veliko dela oziroma terapij. Naše zdravstvo nudi Brini tedensko le dve terapiji – eno nevrofizioterapijo in eno delovno terapijo –, ostalo je v naši domeni. To je približno 150 evrov brez dodatnih stroškov na teden, Brina pa trikrat na teden obiskuje še dodatno nevrofizioterapijo, enkrat tedensko jaha konja in plava. Odkar smo se vrnili iz Amerike, je bilo treba vzdrževati njeno trenutno stanje s terapijami in še vedno je treba, sicer bo ta večletni trud zaman,« pojasnjuje Špela.

osebni arhiv
Če pred skoraj dvema letoma ni čutila svojega telesa, zdaj že tudi riše in barva.

DONACIJE

Prispevke zbira Župnijska karitas Preska, Preška c. 33, 1215 Medvode, IBAN: SI56 0202 1009 2137 108, sklic: 04112011, koda namena: BRINA.

DA LAHKO SAMOSTOJNO SPOZNAVA ŽIVLJENJE

Brina je imela marca 2016 prvi kontrolni pregled s terapijami in tako dr. Park kot dr. Dobbs sta bila navdušena nad njenim napredkom. Za slednjega gre zasluga predvsem Brininemu terapevtskemu timu pri nas in vsem dobrim ljudem, ki ji omogočajo dodatno terapijo. »S četrte stopnje se ji je cerebralna paraliza znižala na tretjo,« ponosno pove Špela in doda, da Brina pred skoraj dvema letoma ni čutila svojega telesa, zdaj pa se že uči hoje z berglicami. Tudi riše, barva, reže.

A Špela iskreno prizna, da se že tako preživljajo z minimalnimi dohodki. »Starši se vsak dan borimo za pravice svojih otrok, ker jim želimo omogočiti kvalitetno in samostojno življenje. V Brinin napredek vlagamo veliko truda. In tukaj nam veliko pomagajo številni dobri ljudje, brez katerih si ne bi zmogli zagotoviti sredstev, ki jih potrebujemo za Brinin razvoj,« razlaga sogovornica in nadaljuje, da Brini želijo, da ko odraste, ne bo odvisna od tuje pomoči. Da samostojno spoznava življenje, ki jo čaka, in dela stvari kot drugi, zdravi otroci.


osebni arhiv
Njeno trenutno stanje nenehno vzdržujejo s terapijami.

Bralcem časopisa Novice Svet24 pa sporoča: »Vaša denarna pomoč bi Brini veliko pomenila, prižgala bi lučko upanja za njeno zdravljenje in lepšo prihodnost. Vem, da je dandanes težko prositi za finančno podporo, ker je vsesplošna kriza. Tega se povsem zavedam. In hvaležna vam bom, če boste kljub težkim časom uspeli nakazati kaj za pomoč naši Brini.« 

Facebook
Nataša Švikart, humanitarno društvo Maus.

osebni arhiv
Brina: Pozitivna, vesela in nasmejana, a drugačna od vrstnikov.