Varstvo okolja

Smučarji ogrožajo življenje v gorah

U.K./Novice Svet24
5. 2. 2018, 20.45
Deli članek:

V okviru Mreže zavarovanih območij v Alpah Alparc, v kateri aktivno sodeluje tudi Triglavski narodni park, so zasnovali kampanjo ozaveščanja z naslovom Bodi del gora.

arhiv Svet24
V TNP bi turne smučarje radi spodbudili, da uporabljajo stalne turnosmučarske trase.

Njen namen je informiranje javnosti o negativnih posledicah zimskih aktivnosti za prostoživeče živali in spodbujanje odgovornega obiskovanja gora. Kampanjo ozaveščanja so pripravili v okviru projekta Mreže zavarovanih območij v Alpah Alparc z naslovom Spoštujmo prostoživeče živali v Alpah ter ob finančni podpori nemške agencije za varstvo narave in nemškega zveznega ministrstva za okolje, varstvo narave, gradnjo in jedrsko varnost.

V gorah nismo sami. Ne pozabimo, da prostoživeče živali pozimi upočasnijo svoj življenjski ritem.

Strokovnjaki iz vse Evrope

Pri zasnovi kampanje je sodelovalo več kot 60 strokovnjakov in predstavnikov iz 40 organizacij iz šestih alpskih držav, med njimi tudi iz edinega slovenskega nacionalnega parka, Triglavskega narodnega parka (TNP). Kot so sporočili iz javnega zavoda TNP, je pozimi priljubljena aktivnost v gorah turna smuka. »Toda pozor! V gorah nismo sami. Ne pozabimo, da prostoživeče živali pozimi upočasnijo svoj življenjski ritem. Da lahko preživijo zimo in se zavarujejo pred plenilci, se morajo prilagoditi težjim razmeram. Kar je zate prostor svobode in poligon za sprostitev, je za živali življenjski prostor,« širšo javnost nagovarja kampanja.

Izobraževanje ljudi

Po predlogih švicarske agencije za okolje bi zimski obiskovalci gora morali upoštevati, da se je v gozdu treba držati markiranih poti.

V TNP so že pred dvema letoma pripravili analizo, kako zimske športne aktivnosti v naravi, ki jih je vse več, vplivajo na prostoživeče živali, kot so ruševec, belka, veliki petelin in gams. Hkrati skušajo z različnimi ozaveščevalnimi akcijami opozoriti ljudi, kako naj ravnajo, da ne bodo vznemirjali živali. Po predlogih švicarske agencije za okolje bi zimski obiskovalci gora morali upoštevati, da se je v gozdu treba držati markiranih poti, upoštevati mirne cone in se ne zadrževati na območjih, ki niso pokrita s snegom. Psi pa morajo biti na povodcu. V TNP bi turne smučarje radi spodbudili, da uporabljajo stalne turnosmučarske trase, in jih opozorili, katerim trasam naj se v določenem delu zime izogibajo. Ljudi želijo obvestiti tudi, kje vse so predlagane mirne cone, kjer bi turno smučanje zunaj markiranih poti strogo prepovedali oziroma določili, kdaj se je prepovedano zadrževati v določeni mirni coni. Nad tem pa seveda niso navdušeni ljubitelji turnega smučanja, ki bi radi uživali v neokrnjeni naravi. A očitno bo vendarle treba nekaj ukreniti, saj gre za ohranjanje ekosistemov.