MP KURENT

Poštni nabiralnik najel ptujski mladinski hotel

Mojca Zemljarič
24. 10. 2017, 20.30
Deli članek:

Dobro desetletje je na Ptuju deloval mladinski hotel Kurent. Zdaj ga je občina dala v upravljanje podjetju brez prebite pare.

Črtomir Groznik
Pogodba lahko preneha predčasno, z dogovorom pogodbenih strank, z odpovedjo najemnika, če poslovnih prostorov ne bi več potreboval, ali z odpovedjo najemodajalca.

Mladinska prenočišča (MP) Kurent na Ptuju so bila nekoliko specifičen primer. Nikjer drugje v Sloveniji Center šolskih in obšolskih dejavnosti (CŠOD) ne deluje skupaj s hostlom, ki živi od tržne dejavnosti. Druga posebnost je lastništvo prostorov. Dve tretjini nepremičnine sta v lasti Republike Slovenije, ena tretjina v lasti Mestne občine (MO) Ptuj. 

Črtomir Groznik
Direktor CŠOD in ptujski mestni svetnik iz vrst stranke SMC Branko Kumer

NAJPREJ ZAPRLI, NATO ODDALI

Uprava CŠOD, ki jo je v času zapiranja MP Kurent kot vršilka dolžnosti direktorice vodila Alenka Kovšca, je lani v začetku leta vztrajala pri odločitvi, da se ptujska izpostava zapre. Njihov argument je bil, da se premalo šolskih skupin odloča za izvajanje šole v naravi na Ptuju ter da sta tržna dejavnost hostla in dejavnost izvajanja izobraževalnega programa nezdružljivi. Med argumenti so navajali še izgubo, in tako so hotel zaprli.

Od takrat do danes se je v Ljubljani zamenjalo tudi vodstvo CŠOD. Alenko Kovšca je na direktorskem mestu zamenjal Ptujčan Branko Kumer, ki je v preteklosti vodil Šolski center Ptuj. Konec letošnjega julija, leto in pol od zaprtja, so prostore MP Kurent z vso pripadajočo opremo oddali v najem zasebniku. Postopek oddaje v najem je vodila MO Ptuj, ki je sicer manjšinska lastnica nepremičnine, kar je bila skupna odločitev občine, CŠOD in ministrstva.

MP Kurent zdaj upravlja podjetje Orlicom.

V ROKAH SLAMNATEGA PODJETJA?

Zgodba o oddaji niti ne bi bila tako nenavadna, če bi občina in CŠOD za najemnika izbrala podjetje, ki se ukvarja s turizmom, gostinstvom ali oddajanjem prenočišč. A je to postalo tri leta staro podjetje Orlicom, ki od ustanovitve ni ustvarilo niti centa prihodka. S tem dejstvom smo seznanili oba najemodajalca, MO Ptuj in CŠOD. Glede na to, da je mogoče domnevati, da gre za podjetje v obliki poštnega nabiralnika, smo jih povprašali, s kakšnimi referencami in vsebino iz gostinsko-turistične dejavnosti jih je prepričalo podjetje Orlicom. »Na ponovni poziv za oddajo premoženja v najem je prispela samo ena ponudba. Ta je zadostila kriterijem, zato smo pristopili k oddaji prostorov,« je bil v odgovoru kratek Kumer. MO Ptuj je odločitev utemeljila takole: »Prostori so bili zaprti leto in pol. Na objektu so se začeli pojavljati vidni znaki propadanja, zato je bilo v interesu obeh lastnikov, da za objekt čim prej najdemo novega najemnika. Na objavo se je kot edini interesent prijavilo podjetje Orlicom. Podjetje se je zavezalo nepremičnino obnoviti, vzdrževati in plačevati vse tekoče stroške obratovanja. Zato smo se odločili, da sklenemo najemno pogodbo.«

Črtomir Groznik
Župan MO Ptuj Miran Senčar

Namesto hostla stanovanja?

Imamo informacije s terena, da naj bi najemnik prostore MP Kurent preurejal v bivalne enote oziroma stanovanja ter jih oddajal v najem, česar v pogodbi ni. Zbrani indici kažejo na to, da bi lahko bili javni prostori poslej namenjeni zasebnim stanovanjem. Direktor CŠOD Branko Kumer je po našem poizvedovanju odgovoril takole: »Na podlagi ogleda prostorov ugotavljamo, da je do zdaj najemnik opravil notranja investicijsko-vzdrževalna dela brez posegov v konstrukcijo. Načrtuje še postopno zamenjavo oken, k temu bomo podali soglasje. Po zagotovilu najemnika le-ta ni sklenil stanovanjske najemne pogodbe. Zagotavlja, da bo v prostorih potekala dejavnost, skladno s pogodbo.«