Najbolje, kar Huawei zna?

Močan in cenovno razumem tekmec

Marjan Kodelja
24. 10. 2017, 20.45
Deli članek:

Družina Mate 10 je zanimiva zaradi zmogljivosti, upoštevanja tehnoloških trendov in prijaznosti do denarnice.

Od štirih telefonov v družini bosta v Sloveniji aktualna dva, model Lite zaradi nizke cene in hkratne podobnosti z modelom Pro, ki je Huaweiev največji adut.

Kitajski izdelovalec telefonov je tradicionalno zadnji, ki v koledarskem letu predstavi svoje vrhunske modele z večjimi zasloni.

Mate 10: Standardna desetica ima še staro razmerje 16:9, a z ločljivostjo QHD (1440 x 2560) in dobro svetilnostjo, čitalnik prstnih odtisov pa je spredaj.

Lani jim je bila sreča mila, saj jo je Samsungu zagodla eksplozivna baterija, zato če zanemarimo večji iphon, v tem segmentu skoraj ni imel tekmeca. Letos pa je drugače in Huawei se je namenil resno tekmovati za naklonjenost uporabnikov. Pri čemer ima več adutov. Poleg cene tudi zmogljivost in vizualno všečnost modela Mate 10 Pro.

Mate 10 pro: Baterija ima 4000 mAh in naj bi ponujala tretjino več dela ali zabave kot predhodnik mate 9. Tipalo prstnega odtisa je na hrbtišču.

Običajni in profesionalni model

Kot kaže, običajnega modela Mote 10 vsaj na začetku v Sloveniji ne bodo prodajali, ključna razlika z modelom Pro pa je v zaslonu. Ta je v razmerju 18:9, tipa Aoled, raztegnjene polne HD-ločljivosti s podporo HDR in velikosti šestih palcev. To pomeni, da je model Mate 10 Pro po dolžini enak prej omenjenemu in tudi lanski devetki, ga je pa lažje uporabljati zgolj z eno roko. Omeniti velja, da je odporen na vodo, pol ure naj bi zdržal v metru globine, nima ležišča za spominsko kartico, ima pa dve ležišči za kartici SIM. Za večino bo zanimivejša različica z 128 GB pomnilnika od tiste s pol manj.

Mate 10 lite: Različica lite ima manj zmogljiv čip brez umetne inteligence, pa tudi sicer bo zmogljivostno precej okrnjena.

Oblika in ergonomija

Telefon je zelo kakovostno narejen in je dovolj zaobljen, da se ga lepo prime z roko. Na voljo bo v štirih barvah, od katerih se nam je v spomin najbolj vtisnila modra. Začuda vanj niso vgradili tuljave za brezžično polnjenje, čeprav je hrbtišče stekleno. Še ena zanimivost nam je padla v oči. Notranji koti zaslona so pravokotni in ne tako ali drugače zaobljeni, kot so modeli nekaterih drugih izdelovalcev.

Mate 10 Porsche Design: Tega omenjamo zgolj kot zanimivost. Huawei in oblikovalski studio sta tudi letos pripravila številno omejeno in dražjo različico telefona.

Zmogljiva kamera

V osnovi je kombinacija tipal enaka, kot jo že poznamo. Glavna z 12 milijoni in pomožna črno-bela z 20 milijoni točk ter optičnim umirjanjem pri obeh. Izboljšava je v svetlobni moči, saj je zaslonka tokrat za mobilniško fotografijo zelo dobrih 1,6. Lanski model je imel na primer to vrednost 2,2. Tu naj bi prišel do izraza del za umetno inteligenco v procesorju. Poleg spremljanja uporabe telefona in prilagajanja, da bo enako hitro deloval tudi čez leto in pol, zazna 16 objektov oziroma scen in primerno prilagodi nastavitve fotoaparata.