Okolica Ljubljane

Uspešno reševanje krav iz živega blata

M.V.
24. 10. 2017, 20.00
Deli članek:

Mirno nedeljo je pretrgal zapis v eni od facebook skupin ljubiteljev živali. Obvestilo je pretreslo društva in aktiviste, ki so se ob pogledu na tri nebogljene krave odločili živalim priskočiti na pomoč in rešiti življenja.

Objavljene fotografije v blato zabredlih krav so sprožile akcijo aktivistov, ki so kmalu prišli na teren in pričeli z reševanjem.

Aktivistke so se takoj napotile na lokacijo v okolici Ljubljane, kjer so se prepričale o katastrofalnem stanju, v katerem so krave. »Groza, kakšen pogled. Komaj so stale, še težje pa premikale. Nobenega prostora niso imele, bile so v blatu do kolen,« je zapisala ena od njih. Aktivistke so zato poklicale dežurno veterinarsko inšpektorico in jo obvestile o obstoječem stanju. Inšpektorica se je odzvala v najkrajšem mogoče času in prišla na prizorišče v roku ene ure. Z aktivisti je na terenu v slabem vremenu ostala šest ur, pri tem pa ugotovila nekatere pomanjkljivosti, a tudi to, da lastnik ni kršil zakonov, zato mu krave niso bile odvzete z veterinarsko odločbo. Vseeno pa je lastnik prepoznal težavo in zgodba je dobila srečen epilog.

Aktivisti opozarjajo na nujnost spremembe oz. dopolnitve zakona, ki ureja bivanjske razmere živali v hlevih.

Stiska in dotrajana infrastruktura
Lastnik posestva po naših informacijah težko sam upravlja premoženje, ki ga je že načel zob časa. Čeprav hlev po ugotovitvah inšpekcije izpolnjuje minimalne standarde, je prostorska stiska pognala tri krave, da so zakorakale v nezabetoniran del objekta, ki pa se ob slabem vremenu spremeni v bazen živega blata, v katerem so nato ostale ujete pod deževnim nebom. Aktivisti Zavoda Pit zato pozivajo vse, ki bi lastniku lahko pomagali z delom ali materialom, da mu priskočijo na pomoč in omogočijo živalim bivanje v dostojnejših razmerah.

Zavod Pit poziva vse, ki bi radi pomagali lastniku in njegovim preostalim živalim, da se jim javijo in pridružijo pri obnovi dotrajanega objekta.

Krave je podaril reševalcem
Čeprav mu krave z veterinarsko odločbo niso bile odvzete, se je lastnik odločil tri ujetnice podariti rešiteljem, v kar je z odločbo privolila tudi veterinarska inšpektorica. Društva so hitro zagotovila novo zavetišče in zadnja faza reševanja se je začela. Ob prihodu transporta pa se je malce zapletlo. Medtem ko so uspešno naložili dve kravi, je tretja ušla. O kravjem pobegu je bila obveščena policija in aktivisti verjamejo, da se bo v kratkem tudi tretja krava znašla pri novem lastniku.